SRBIJA I SRPSKA ZAJEDNO ĆE OBILjEŽITI 25 GODINA OD PROGONA 250.000 SRBA IZ KRAJINE


Srbija i Republika Srpska zajedno će obilježiti na Rači 25 godina od progona 250.000 Srba iz Krajine u akciji "Oluja" hrvatske vojske. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će 4. i 5. avgusta biti obilježen dan velike srpske tragedije. Najavio je i zajedničku izgradnju sa Srpskim spomen - parkom da se nikada ne zaboravi zločin najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Godišnjica progona Srba iz Krajina obilježena je prvi put u Rači prije pet godina, a ovoga puta sjećanje će biti održano bez maosovnog prisustva građana zbog epidemije virusa korona.

Biće postavljeno spomen - obilježje velike tragedije srpskog naroda, kada bude izgrađen most koji povezuje obje strane Drine kojim su prognanici sa traktorima prelazili 1995. godine, kao i veliki spomen - park.

To ćemo napraviti na tom području zajedno sa Republikom Srpskom. Mi ćemo finansirati radove sa 95, a Srpska sa pet odsto i napravićemo veliki spomen park da se nikada ne zaboravi zločin najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata - rekao je Vučić.

Ističe da je spomen -obilježje, kao i spomen -park sjećanje na sve one koji su morali napustiti svoja ognjišta, one koji su bježeći na traktorima ostavili svoje očeve, a na Petrovačkoj cesti izgubili i svoju djecu.

Vučić je rekao da bi odlazak predstavnika Srba na obilježavanje "Oluje" u Knin dalo legalitet etničkom čišćenju Hrvatske 1995. godine.

Što se "Oluje" tiče, to za nas u Srbiji nije traumatično iskustvo već je težak zločin etničkog čišćenja i smatramo da je važno da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom ali ti bolji odnosi ne smiju da budu ponižavanje Srbije i srpskog naroda. Kakvu god odluku da donesu, naše je da kažemo da ne možemo taj gest da podržimo, ali će u svemu drugome imati podršku Srbie - jaan je srpski predsjednik.

Vučić kaže da će Beograd kao kosmopolitski grad čuvati i Sarajevsku ulicu i školu "Vladimir Nazor".

Bilo mu je, kaže, interesantno kako su na pomalo histeričan način mediji u Sarajevu javili o planu da se promijeni naziv Sarajevske ulice u Beogradu, a samo su uzgred svojevremeno obavijestili o ukidanju naziva Beogradske ulice u Sarajevu i da to ljudi u Srbiji trebaju da znaju.

(RTRS)