Marković: Zbog skraćivanja rokova zastare mnoga djela će ostati nekažnjena :: Semberija INFO ::

 

Marković: Zbog skraćivanja rokova zastare mnoga djela će ostati nekažnjena


Zbog skraćivanja rokova zastarjelosti u krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske mnoga djela će ostati nekažnjena, izjavila je danas poslanik SDS Ivanka Marković.
 
Ona je kazala da su manjkavosti takve odluke već sada vidljive, a najbolji dokaz za to je slučaj falsifikovanja diplome stomatološkog fakulteta, koji je otkriven u akciji policije koja je proteklih dana privukla veliku pažnju javnosti.


 
„Mada je sasvim jasno da je osoba počinila krivično djelo falsifikovanja javne isprave, po svemu sudeći ona neće biti procesuirana zbog toga što je djelo počinjeno prije pet godina pa je već nastupila zastara“, navela je Marković. 
 
Prema njenom mišljenju, pored dužih rokova zastarjelosti, potrebno je uvesti i druge izmjene koje bi onemogućile izbjegavanje odgovornosti u očiglednim slučajevima kršenja zakona.
 
„Kada su u pitanju slučajevi falsifikovanja isprave zastarjelost se mora računati od dana otkrivanja krivičnog djela, a ne od njegovog počinjenja“, navodi Marković.
 
Ona je izjavila da se posebna pažnja mora posvetiti izmjenama koje se odnose na nezastarjevanje najtežih krivičnih djela.
 
Govoreći o izmenama  krivičnog zakonodavstva koja se odnose na davanje većih prava oštećenom, Markovićeva je rekla da je zahvaljujući usvojenom prijedlogu Kluba poslanika SDS stanje po ovom pitanju poboljšano i da će SDS insistirati na daljem unapređenju njihovih prava.
 
Predsjednica Aktiva žena SDS Vesna Adamović je kazala da je zahvaljujući inicijativi prof. dr Ivanke Marković oštećenim licima u krivičnom postupku omogućeno da nakon određenog vremena pokrenu i same vode krivični postupak.
 
„Izmjene ZKP koje je predložila Markovićeva su naišle na veliku podršku i u Aktivu žena SDS. Smatramo da zakonodavstvo mora imati efikasan odgovor kada su u pitanju najteža krivična djela, kao što su ubistva trudnih žena ili obljube i ubistava djece“ , rekla je Adamović.
 
 
GRADSKI ODBOR SDS BANjALUKA