DERVENTA: OSVEŠTANA STARA CRKVA U SRPSKOJ VAROŠI :: Semberija INFO ::

 

DERVENTA: OSVEŠTANA STARA CRKVA U SRPSKOJ VAROŠI


Foto: Srna
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas Staru crkvu u Srpskoj varoši u Derventi, koja je srušena 1992. godine za vrijeme okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH.

Episkop je u besjedi istakao u će ovom hramu često biti služene liturgije, posebno subotom, takozvana zaupokojena liturgija.

Radujmo se današnjem danu, radujmo se pobjedi svjetlosti nad tamom, kao danu Božanske istine nad neistinama raznim koje postoje unutar ovog svijeta, kao pobjedi zdravlja nad bolestima - dodao je episkop Fotije.

Za kuma hrama proglašen je privrednik iz Dervente Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za obnovu hrama. Nagradić je odlikovan Ordenom "Svetog kralja Dragutina - prep. Teoktista".

Piznanje, kaže, nije očekivao, jer mu je cilj bio da učini sve što može da pomogne obnovu hrama, zajedno sa prijateljima s obzirom na to da bol nosi od 1992. godine kada je porušena ova ljepotica.

- Čekali smo 25 godina da krenemo u izgradnju spomen-hrama, spomena na našu nekadašnju ljepoticu iz vremena kada je građena 1850. godine - rekao je novinarima Nagradić i podsjetio da je obnova počela prije dvije i po godine uz pomoć privrednika, sveštenika i dobrih derventskih vjernika.

Ordenom "Svetog kralja Dragutina - prep. Teoktista" odlikovan je i privrednik Radovan Pazurević.

Načelniku opštine Miloradu Simiću, koji je prisustvovao današnjem činu osveštanja, uručena je Arhijerejska pohvalnica.

Budući da je hram srušen na Spasovdan 1992. godine, bilo je planirano da bude osveštan na isti praznik, 28. maja, ali je odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Aktivnosti u vezi sa obnovom počele su u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve, izgradnju svetosavskog doma, te mrtvačnice sa palionicom svijeća.

Obnovljena crkva posvećena je Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila.

Gradnju derventske Stare crkve počeo je 1850. godine tadašnji paroh derventski sa trgovcima Đorđem i Ristom Kostićem, te Simom Karamitrovićem i ostalim parohijanima.

Zidanje bogomolje trajalo je do 1855. godine, kada je na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kojem je i bila posvećena, crkva osveštana.

(SRNA)