MEĐUNARODNA KONFERENCIJA STEPGRAD: OBJAVLjEN ZBORNIK RADOVA :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA STEPGRAD: OBJAVLjEN ZBORNIK RADOVA


Iako je zbog pojave korona virusa otkazana ovogodišnja konferencija ,,Savremena teorija i praksa u graditeljstvu’’ – STEPGRAD, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet UNIBL, donio je odluku da zbornik radova ove konferencije bude objavljen prema prvobitnom planu.

Podsjetimo, prvobitno je planrano da se 14. po redu STEPGRAD održi 11. i 12. juna u Banja Luci, u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

Ova međunarodna konferencija nastavlja tradiciju povezivanja istraživača, nastavnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, eksperata građevinarstva, arhitekture, geodezije i srodnih oblasti. Čak i u ovakvim vanrednim okolnostima, Konferencija je omogućila interakciju studenata, mladih inženjera i naučnika sa iskusnijim članovima akademske i stručne zajednice u cilju diskusije o savremenim tendencijama u graditeljstvu.

Objavljeni radovi pružaju uvid u aktuelno naučno i stručno znanje iz računske mehanike, inženjerskih konstrukcija, građevinskih materijala, saobraćajnica, energetske efikasnosti, urbanizma, arhitekture, istorije arhitekture, geodezije, obrazovanja inženjera, itd.

Od skoro pedeset dostavljenih rukopisa, 43 su prihvaćena i kategorisana. Svaki rad je bio pregledan od strane dva recenzenta, člana Naučnog odbora. Kriterijumi za odabir radova su bili njihova aktuelnost, značaj i doprinos širokoj oblasti graditeljstva. Pored redovnih radova, dva pozivna rada su dostavili dr Maksimilijan Hartmut sa Univerziteta u Beču i dr Vojkan Jovičić sa Univerziteta u Ljubljani.

Direktor Konferencije, prof. dr Aleksandar Borković, ističe da su objavljeni radovi djela autora iz sedam zemalja, sa ukupno 34 institucije.

Zamjenik direktora Konferencije, doc. dr Miroslav Malinović, naglašava da STEPGRAD u ovom obimu i na ovom nivou kvaliteta ne bi bio moguć bez učešća suorganizatora, kojih je ove godine bilo deset iz inostranstva i pet iz zemlje, potom izuzetnog doprinosa recenzenata, te podrške dobijene od Zlatnog sponzora Konferencije, kompanije INTEGRAL inženjering a.d.