“SNSD je direktno protiv osude blajburške mise i osude ustaškog režima” – obraćanje Borenovića Narodnoj skupštini Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

“SNSD je direktno protiv osude blajburške mise i osude ustaškog režima” – obraćanje Borenovića Narodnoj skupštini Republike Srpske


„Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta je konkretan parlamentarni akt u zajedničkim BH institucijama koji po prvi put osuđuje održavanje blajburške mise, pokušaj revitalizacije i revizije ustaškog režima i pokušaj veličanja ustaških zločina. To je dokument kojim se jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata i postojanja tzv. Nezavisne države Hrvatske“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović obraćajući se Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom 14. Posebne sjednice.

On kaže da je od izuzetne važnosti je što se ovom Rezolucijom osuđuje uplitanje Hrvatskog sabora u organizaciju i promociju blajburške mise na teritoriji BiH, uz učešće predstavnika “Počasnog blajburškog voda” i “Ravnateljstva dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu“.

„Za ovakav postupak, organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg, zvanična institucija susjedne zemlje zaslužuje ovakav, legalistički odgovor osude, što je učinila i cijela Evropa. A vidim da ovdje neki kalkulišu i protiv su ovakve osude!“, rekao je Borenović obraćajući se predstavnicima SNSD-a.

On dodaje da je vrlo je bitna činjenica da je na nivou zajedničkih institucija BiH, po prvi put i konačno došlo do zvanične osude zločina koje je vršila NDH prema Srbima, ali i drugim narodima koji su bili žrtve ustaškog zločinačkog režima i da je PD PS BiH pokazao snagu da osudi ovu misu i sramno veličanje takozvanih blajburških žrtava.

„Vidite, ako ste pročitali, da se u ovoj Rezoluciji jedino žrtva srpskog naroda spominje više puta, kao što jeste činjenica da je naš narod najveća žrtva tog genocidnog režima. Sasvim je logična reakcija da se kroz Rezoluciju traži zvanična reakcija i drugih institucija BiH, u prvom redu Predsjedništva, u kojem sjede izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka. Da li je Predsjedništvo ranije trebalo zauzeti stav o ovome i zašto nije, to je pitanje za njih. Opravdano je da Parlament traži od Predsjedništva BiH i MIP-a BiH da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za nas neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg na teritoriji BiH, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja id strane Sabora Hrvatske i najave istih od predsjednika Sabora“, kaže Borenović.

„Zašto bismo dopustili da na teritoriju zemlje, na koju, da stavimo lične osjećaje prema njoj po strani, imamo potpuno pravo, bude prebačeno održavanje događaja koji slavi i žali one koji su na najmonstruoznije načine ubijali u prvom redu naš srpski, a i ostale narode?“, upitao je.

„Kao čovjek, kao Srbin, kao osoba čije se biće grozi svega što fašisti i ustaše predstavljaju, kao partizanski potomak, sa majčine strane svog djeda spomeničara Ilije Srdića, čiji je tetak general Milančića Miljevića, a sa očeve strane većinu nisam imao priliku vidjeti jer su pobijeni među 5550 nevinih Srba na Šušnjaru kod Sanskog Mosta tokom Ilindanskog ustaškog pokolja 1941.godine, zbog svih onih antifašista koji su prije 75 godina oslobodili krvlju natopljenu zemlju, stidio bih se da ne iskoristim svaki zvanični mehanizam i usprotivim se tome, kažem svoj stav i uvijek ću to uraditi. Kao što sam radio glasajući i 2015. za Deklaraciju u NSRS kao i ovu Rezoluciju u PD PSBiH“, ističe on.

Borenović kaže da je začuđujuće, neshvatljivo i nerazumljivo to da je zajedno sa zagovornicima blajburške mise  – HDZ BiH jedino dio SNSD-a bio protiv Rezolucije.

„Za mene je to sramno! Gnjevni HDZ je napustio sjednicu,od 14 poslanika iz Srpske 4 poslanika SNSD-a su glasala protiv ove Rezolucije, dok ostali vaši nisu bili protiv iako su bili u sali, što mnogo govori“, istakao je Borenović i pita zar je snishodljivost i poniznost SNSD-a, linija nezamjeranja prema HDZ-u toliko jaka da nisu smjeli osuditi misu za Blajburg?

„Bili ste direktno protiv osude ove mise i osude ustaškog režima tzv. NDH“, rekao je Borenović.

On kaže da je još jedan razlog za to činjenica o predaji jasenovačke građe, od strane tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske, a danas člana Predsjedništva BiH i još uvijek lidera SNSD-a, Milorada Dodika, koja je njegovom odlukom iz Srpske završila u Hrvatskoj.

„Taj potez će vjerovatno ostati upamćen kao najteža i najbolnija poslijeratna činjenica koja je ravna najgorim veleizdajničkim postupcima, što su potvrdili i brojni istoričari i eksperti“, istakao je Borenović.

On je podsjetio na istorijat jasenovačke građe koju je u ratu spasio kustos muzeja u Jasenovcu Simo Brdar, čuvao i o njoj brinuo do 1999., kada je predao Arhivu Republike Srpske, prije nego što je Dodik da je 27. oktobra 2000. godine, stavljanjem svog potpisa na ugovor, bez ičijeg znanja i saglasnosti decenijama čuvane dokaze o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu predao Muzeju holokausta u Vašingtonu, čime se Republika Srpska odriče prava na građu po bilo kom osnovu. Taj isti muzej u Vašingtonu je jasenovačku građu već sljedeće godine predao Hrvatskoj.

„Ono što je čuvano decenijama, što je jedan kustos u krvavom ratu spasio i sačuvao, jedan srpski premijer je u miru nepovratno otuđio! Od nas, od naše bolne istorije koju danas prekrajaju, o kojoj lažu, koju umanjuju oni kojima ste te vrijedne i originalne dokaze predali. Muzej Holokausta u Vašingtonu koji koristite kao izgovor, u svojoj zvaničnoj prezentaciji brka geografske pojmove, zloupotrebljava i lažira podatke, pa tako prezentuje da je u Jasenovcu ubijeno između 56.000 i 97.000 ljudi! Između 45 i 52 hiljade Srba! To su podaci tog muzeja kojim se vi hvalite“, rekao je Borenović.

On je, obraćajući se srpskom članu Predsjedništva BiH, rekao da ove činjenice zabole svaki put dok drži  govore u Donjoj Gradini, dok u oči bodu brojke na tabli koje govore o 500.000 mučki ubijenih Srba i 700.000 ukupnih žrtava samo u Jasenovcu, a dok isti taj Muzej holokausta laže o 45.000 ubijenih Srba.

„Vi taj teret nosite 20 godina i nosićete ga dok ste živi, a vašu istorijsku grešku ispaštaće srpski narod dovijeka. Možete tražiti stotine izgovora i opravdanja, da bi ih, vama dragim tenkovima SFOR-a stranci uzeli, što je demantovao i tadašnji američki ambasador Miler, ili da ste bili naivni, ili da je bila loše čuvana u podrumima Arhiva Republike Srpske – što je još veća sramota, ali ovo je vječna hipoteka za vas lično, a bol i nepravda za naš narod“, rekao je Borenović.

On je rekao da je Dodik zloupotrijebio svoju poziciju i koliko god danas govorio da bi originalnu jasenovačku građu neko uzeo ili da bi strunula, ona ne bi mogli biti više i gore izuzeta od onoga što je Dodik uradio – 15 sanduka dokaza o najmonstruoznijim zločinima, o najgoroj patnji dao u ruke revizionistima istorije da je kriju, drže i podmuklo puštaju zaboravu.

„Ali umjesto da se izvinite, pa i da po ko zna koji put kažete da ste bili naivni, da zatražite oprost – vi danas hoćete u Narodnoj skupštini Republike Srpske da napravite predstavu u pokušaju da skrenete pažnju sa problema u koje ste nas doveli i u pokušaju pokušate da operete svoj obraz. I još imate obraza da nas prozivate, da nama govorite o skrnavljenju i omalovažavanju stradanja Srba?“, dodaje.

Borenović kaže da je  Posebna sjednica sazvana da se skrene pažnja sa decenijskog kriminalnog, koruptivnog i bahatog skrnavljenja i omalovažavanja naroda u Republici Srpskoj.

„Zašto niste sazvali Posebnu sjednicu o aferama pokretna bolnica i spornim nabavkama tokom koreone, o neisplaćenim subvencijama privredi i radnicima, o kreditu MMF, o prisluškivanju, o knjiženju vojne imovie i ANP-u, farsi oko Ustavnog, o Trgovskoj gori, Prudskom sporazumu, o odlasku ljudi, nepotizmu, podobnosti? Mogli ste i o Izbornom zakonu i CIK-u“, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je tema svih tema kako žive ljudi u Srpskoj i gdje nas je SNSD doveo svojom politikom.

„Po prvi put se u BiH se smoglo snage da se zvanično, jasno i glasno kaže da se žrtve ustaškog režima moraju poštovati, da se osuđuje djelovanje NDH, održavanje tzv. blajburške mise, uplitanje zvanične Hrvatske, predaja jasenovačke građe i da se traži reakcija zajedničkih institucija BiH.Znamo da većina poslanika, simpatizera vladajućih stranaka podržava ovu Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta, i da ljudski, osuđuju sve ono što i mi. Porazno i opasno bi bilo da je drugačije. Ali zbog prokletih političkih, kratkovidih odnosa sa HDZ-om niste smjeli podržati ovu rezoluciju. Ipak, ona će se naći i pred Evropskim parlamentom da cijela demokratska i antifašistička Evropa osudi veličanje blajburških zločinaca, a ustaštvo i fašizam postavimo tamo gdje mu je mjesto – na smetljište istorije“, zaključio je Borenović.

PDP