Igor Crnadak: Vrijeme je da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Igor Crnadak: Vrijeme je da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj


„Vrijeme je da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj i da se što prije sazove sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. U regionu imamo sledeću situaciju: Narodna skupština Srbije zasijeda prekosutra, hrvatski Sabor je radio cijele prošle sedmice, Parlament Federacije takođe radi – očigledno je da  više nema nijednog razloga da NSRS bude van funkcije“, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.
 
On kaže da na prvoj sjednici NSRS, nakon ukidanja vanrednog stanja poslanike, u skladu sa Ustavom, očekuje rasprava o uredbama sa zakonskom snagom.
 
„Nažalost, to će biti novi šamar najvažnijoj instituciji Republike Srpske, Narodnoj skupštini, jer će poslanici koalicije predvođene SNSD-om morati podržati Uredbu o zabrani izazivanja i širenja panike, a onda odmah poslije nekoliko minuta podržati i njeno povlačenje, jer je ova Uredba bila na snazi samo sedam dana“, dodaje Crnadak.
 
On kaže da, pored rasprave o odlukama predsjednice RS tokom vanrednog stanja, glavna tema rada Narodne skupštine treba da bude podrška narodu i privredi u saniranju posljedica korone.
 
„Vlada Republike Srpske se očigledno nije snašla, što potvrđuje i jučerašnje saopštenje Privredne komore da su privredni subjekti zbunjeni i da ne znaju tačno ko će, kako i kada ostvariti prava u skladu sa najavljenim mjerama. Zato Vlada RS treba da pojednostavi procedure i izvrši uplate obećanih sredstava za neto plate i za doprinose svim subjektima koji su bili zatvoreni odlukama vlasti. Vlada RS raspolaže tačnim informacijama o privrednim subjektima koji su bili zatvoreni, ima tačne informacije o zaposlenim i treba da reaguje odmah po tim spiskovima, a ne da odugovalači i namjerno komplikuje realizaciju ove pomoći“, kaže Crnadak.
 
On podsjeća da je srpski član Predsjedništva BiH, g. Dodik, tokom rasprave o odluci Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu RS govorio o mogućnosti povlačenja svih predstavnika Republike Srpske iz zajedničkih institucija.
 
„Tada je Dodik naglasio da Republika Srpska ima spreman fond od 100 miliona KM iz kojeg će se isplaćivati plate onima koji napuste svoja radna mjesta u institucijama BiH, kako ne bi ostali bez primanja. Očigledno da je ovaj novac danas potrebniji za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi  Republika Srpska i zato Vlada RS treba ova sredstva hitno aktivirati i staviti u funkciju spašavanja privrede Republike Srpske“, ističe.
 
Kao narodni poslanik Crnadak takođe poziva vlasti u Republici Srpskoj da saopšte konačan raspored deblokiranja života u Republici Srpskoj, odnosno da precizno saopšte kada će ko ponovo početi raditi.
 
„Od susjeda pa do Austrije i drugih evropskih zemalja i sa ovim  pitanjem Republika Srpska kasni. Najlakše je bilo sve pozatvarati, ljude zaključati u kuće... sada je vrijeme da se pokaže koja je vlast sposobna da svoj narod izvede iz krize koju je donijela korona. Za sada vlast u Republici Srpskoj ne pokazuje da to može“, zaključuje Crnadak.
 
Banjaluka, 26.04.2020.
Informativna služba PDP-a