Najviši zvaničnici Srpske i diplomatskog kora položili vijence u Donjoj Gradini :: Semberija INFO ::

 

Najviši zvaničnici Srpske i diplomatskog kora položili vijence u Donjoj Gradini


DONjA GRADINA - Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici diplomatskog kora u BiH položili su vijence i cvijeće na grobno mjesto “Topole” u Spomen-kompleksu “Donja Gradina”.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, američki ambasador Erik Nelson, britanski ambasador Metju Fild, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, te predstavnici jevrejskog i romskog naroda.

Prethodno je istaknuto da žrtve ne smiju biti zaboravljene jer bi to za njih bila najveća kazna.

Sveštenici dubičke parohije služili su parastos Srbima ubijenim u sistemu ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a potom su emitovane video-poruke molitava koje su za stradale pripadnike jevrejskog i romskog naroda pročitali rabin Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

Komemoracija protiče bez masovnog okupljanja uz poštovanje svih mjera zaštite u vrijeme epidemije virusa korona.

Epidemiološka situacija ove godine nije dozvolila da se ovaj skup organizuje na način kako su to prethodnih godina činile vlade Republike Srpske i Srbije uz masovno prisustvo zvaničnika, gostiju i građana.


Srna / Glas Srpske