ŠERANIĆ I OLŠAVSKI RAZGOVARALI O DALjEM ŠIRENjU VIRUSA :: Semberija INFO ::

 

ŠERANIĆ I OLŠAVSKI RAZGOVARALI O DALjEM ŠIRENjU VIRUSA


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen šeranić razgovarao je danas sa direktorm Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini  Viktorom Olšavskim s kojim je razmatrao trenutnu situaciju u RS. Olšarski je uručio i 5.000 kompleta testova Institutu za javno zdravstvo RS.  

-Pripemamo naš plan za relaksiranje mjera kao što smo postepeno uvodili mjere tako ćemo raditi i relaksaciju. Orijentisaćemo se na potrebe privrede i zaštite ljudi, kazao je Šeranić. 

Viktor Olšavski šef SZO u BiH kazao je kako se u BiH uviđa zaravnjenje krivulje, što znači da su uvedene mjere efikasne i da se nismo suočili sa velikim brojem zaraženih koji su mogli da ugroze zdravstveni sistem. 

-Već smo počeli da razgovaramo o daljem razvoju događaja, odnosno o različitim scenarijima. Mi predviđamo tri scenarija: potpuni prekid prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka, zati talasi koji se ponavljaju i treći kontinuirana transmisija niskog nivoa.  Mi smo mišljenja da je najvjerovatniji ovaj drugi scenario, ponavljajući talasi, a uz kontinuiranu transmisiju niskog intenziteta. Potrebno je vidjeti kako u pandemiji održati stopu imunizacije i kako da države članice to mogu da izvedu. Sad se vidi koliko je vakcinacija izuzetno bitna i cijeli svijet očekuje sad vakcinu protiv korona virusa, rekao je Olšavski.

Kada je riječ o serološkim testiranjima, Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije uradila validaciju ali je sagledavanje tih testova u toku. 

-SZO još uvijek prikuplja podatke o tome koji bi testovi dali najmanje lažnih negativnih rezultata. U toku je veliki međunarodni ogled koji prati SZO, posmatraju se četiri kandidata za terapiju. Trenutno ne postoji neka konkretna specifična terapija. SZO je tu u ulozi koordinatora, već su u toku određene pretkliničke studije. Potrebno je nekoliko godina da se razvije neka vakcina, a mi se nadamo da ćemo to uspjeti za godinu dana, kaže šef SZO u BiH Viktor Olšavski.

Šeranić je istakao da je i dalje na snazi mjera zabrane okupljanja više od tri osobe i nošenje zaštitne opreme. 

-Ono što trebamo onemogućiti je masovno okupljanje ljudi na javnom mjestu i izletištima, posebno kada je riječ o dolazećim praznicima, Prvog maja i Đurđevdana. Kada govorimo o relaksaciji, to znači vraćanje određenih djelatnosti u njihovo funckionisanje i rad, ali će to ići postepeno i oprezno, jer prije svega moramo da zaštitimo ljude, a onda da krenemo u relaksaciju mjera, poručio je ministar Šeranić.