ŠERANIĆ: 19 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE U RS :: Semberija INFO ::

 

ŠERANIĆ: 19 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE U RS


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić  jutros je na redovnoj konferenciji obavijestio javnost da je u protekla 24 časa registrovano 19 novih slučajeva zaraze u RS.
 
-U Institutu za javno zdravstvo RS i u Univerzitetskom kliničkom centru urađeno je 209 uzoraka, a kod 19 novih osoba utvrđen je virus korona. Sa današnjim danom konstatujemo da je u Republici Srpskoj imamo 564 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, a do sada su u RS oporavljene 262 osobe. Što se tiče polne strukture, 10 novozaraženih su žena, a devet muškarci.  Osobe su  iz Banja Luke (9), Kotor Varoši (3), Oštre Luke (2), Kneževa (1), Kozarske Dubice (1), Čelinca (1), Laktaša (1) i Prnjavora (1), navodi Šeranić.
 
Kako navodi, od ovih 19 osoba pet je već hospitalizovano u Univerzitetskom klinivičkom centru RS, a ostali će, u skladu sa procedurm, biti smješteni ili u izolaciju karantinskog tipa ili u bolnicu, a zavisno od lokacije gdje se nalaze.
 
Česta su pitanja građana da li je korona virus ušao u domove za stara lica, a Šeranić kaže da su oni otišli u te domove da tamo traže virus, ne čekajući da im se virus prvi javi, te da na taj način preventivno djeluju na bilo kakvu eskalaciju pojave virusa u ustanovama koje su rizične.      
 
Ministar  Šeranić je naglasio da su u sklopu nadzora osjetljivih kategorija, koji rade na području cijele Republike Srpske u proteklih 15 dana, a to je uzimanje uzoraka u domovima za stara lica, u staraćkom domu u Kneževu prisustvo korona virusa utvrđeno je kod jedne radnice  i kod dvoje korisnika. Virusom korona zaražena je i jedna starija korisnica u domu u Banja Luci, te jedan njegovatelj.
 
-Već su preduzete mjere kada je u pitanju uzimanje uzoraka licima koja su visoko rizična i njihovim kontaktima, kao što su preduzete mjere i u smislu dezinfekcije samog prostora i davanje preporuka kako i na koji način da se zbrinjavaju lica u ovim ustanovama, naglasio je Šeranić.
 
 Semberija info (M.R.)