MUP RS: U PROTEKLA 24 ČASA U REPUBLICI SRPSKOJ 23 POŽARA :: Semberija INFO ::

 

MUP RS: U PROTEKLA 24 ČASA U REPUBLICI SRPSKOJ 23 POŽARA


Na području Republike Srpske u protekla 24 časa evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom i izazvana nepažnjom građana, saopšteno je iz MUP RS.

-Apelujumo da građani budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala tokom uređenja imanja, te da ove poslove obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. U suprotnom novčana kazna za fizičko lice iznosi od 100 KM do 1.000 KM“, navodi se u saopštenju MUP RS. Iz MUP-a upozoravaju da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara, a posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šuma i zasada.

-Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije da bi bilo spriječeno njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112“, podsjećaju iz MUP-a. Pozivaju se građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u okviru svojih ovlašćenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu“, naglašeno je u saopštenju MUP-a.