Fond solidarnosti snosiće troškove poreza i doprinosa za mart :: Semberija INFO ::

 

Fond solidarnosti snosiće troškove poreza i doprinosa za mart


BANjALUKA - Fond solidarnosti Republike Srpske isplatiće obaveze po osnovu poreza na dohodak i doprinosa na plate zaposlenih za mart, kao i doprinose za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Takođe je prolongiran rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30. aprila, kako bi se poreskim obveznicima olakšalo izvršenje obaveza imajući u vidu vanrednu situaciju.

- Jedna od predloženih mjera je i smanjenje za 60 odsto paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih. Predložena je i mjera uvođenja moratorijuma na reprograme poreskih obaveza  - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vlada Republike Srpske je 26. mart donijela Odluku kojom se pravnim licima i preduzetnicima odobrava tromjesečni moratorijum na otplatu kredita plasiranih putem finansijskih posrednika ili iz fondova kojima upravlja Investiciono razvojna banka, uz produženje roka otplate za tri mjeseca”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je 20. marta donijela Odluku kojom se utvrđuju privremene mjere koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala banaka.

- Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje Budžeta Republike Srpske u narednom periodu, te da pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama korona virusa po privredu Republike Srpske - zaključuje se u saopštenju.

Glas Srpske