BROD: U ŠATORSKI KARANTIN SMJEŠTENA 23 LICA :: Semberija INFO ::

 

BROD: U ŠATORSKI KARANTIN SMJEŠTENA 23 LICA


U šatorski karantin u Brodu smještena su 23 lica koja su ušla u BiH na graničnom prelazu na području ove opštine, potvrdio je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić.

Jovičić je jutros na svom Fejsbuk profilu napisao da među tim licima nema Brođana.

Šatorski karantin, koji se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici, od sinoć je u funkciji.

Jovičić je sinoć objavio da će policija u taj karantin sprovoditi sva lica koja ulaze na područje ove opštine na graničnom prelazu, nakon kontrole sanitarnog inspektora i uzimanja podataka.

Prema podacima, koje je naveo, juče do 16.00 časova u Brodu su u kućnoj izolaciji bila 222 lica, a za 29 osoba istekao je rok obavezne izolacije.

U vezi sa postupanjem sa licima u šatorskom karantinu, Jovičić je precizirao da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

- Lica iz Federacije BiH /FBiH/ pod pratnjom se sprovode do granice sa FBiH i upućuju u matične opštine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13.00 časova. Lica iz FBiH koja imaju povišenu temperaturu i simptome virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na dalje postupanje - naveo je Jovičić.

On je rekao da se lica iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

- Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 časa od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je da se lica za koja je utvrđeno prisustvo virusa korona prevoze Banjaluku u karantin, odnosno liječenje. Lica za koja je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u opštinske karantine, svako u svoju opštinu - naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, kao najpovoljnija lokacija za smještaj lica koja su iz Broda određena je Teniska dvorana u Domu sportova, poseban ulaz iz rukometnog igrališta.

- Brođani u karantinu ostaju 14 dana nakon čega će uz ljekarsko uvjerenje moći da ga napuste i idu kući ukoliko ljekarski nalaz bude negativan - pojasnio je Jovičić.

On je pozvao stanovnike Broda da ostanu kod kuće i da o mjerama koje se sprovode obavijeste prijatelje, rodbinu i poznanike koji planiraju dolazak preko graničnog prelaza u Brodu.

​(rtrs.tv)