STANIĆ: ZDRAVSTVENI RADNICI ZASLUŽUJU VEĆE PLATE :: Semberija INFO ::

 

STANIĆ: ZDRAVSTVENI RADNICI ZASLUŽUJU VEĆE PLATE


"Podržavam zdravstvene radnike i dajem im podršku, ali tražim i od Vlade Republike Srpske da ih podrži konkretno", kazao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS doktor Slobodan Stanić.

On je pozvao Vladu Republike Srpske da se ugleda na Srbiju.

"Zdravstveni radnici su zaslužili da dobiju povećanje plate za 10 odsto. Zato pozivam Vladu da razmotri tu mogućnost", kazao je Stanić.

"Srbija je veoma dobro organizovala sistem odbrane od virusa korona. Kada bi se ja pitao koji model odbrane primjeniti u ovim situacijama to bi bio ovaj koji se provodi u Srbiji", kazao je Stanić.

"Sedmi put virus korona napada čovječanstvo", rekao je doktor Slobodan Stanić.

On je podsjetio da se virus korona u obliku oboljenja SARS u novijoj istoriji pojavio 2002. godine, te jedan oblik 2012. godine na Srednjem istoku.

"Ima sve oblike kapljične infekcije. Kapljice dva tri sata provode u vazduhu, pa se rizičnim smatra biti nekom bliži od jednog metra. Može se direktno unijeti u organizam na usta, te diranjem oka ili nosa zaprljanim rukama."

Stanić navodi da je jedino Kina imala pravo da bude iznenađena virusom.

"Kina je uredno izvjestila SZO koja je proglasila zdravstvenu prijetnju. To je već paljenje žutog alarma, a kasnije je proglašena pandemija. Mjere koje je provela Kina može da provede bilo koja zemlja. Međutim, u zemljama u kojima postoji politika i izbori svi razmišljaju šta će ko da kaže."

Govoreći o Republici Srpskoj, Stanić je rekao da može da odgovorio na trenutni broj zaraženih, ali ne i veći broj sa kakvim se suočavaju zemlje u regionu.

Republika Srpska bi mogla da se nađe u problemu zbog manjka respiratora, navodi Stanić.

“Mi ih imamo dovoljno za ovakvu situaciju. Međutim, kada bi došlo do rasta broja oboljelih ne bi imali dovoljno respiratora. Jasno je predsjednik Srbije rekao da planira da promogne Srpskoj i u respiratorima i da se najteži pacijenti mogu smjestiti u Srbiji. Nažalost, često drugi misle o nama nego mi sami. Sam premijer je rekao da zdravstvo krvari, ali to krvarenje nije zaustavljeno.” – zaključio je Stanić.

(SDS RS)