Sindikat traži povećanje plata u svim sektorima :: Semberija INFO ::

 

Sindikat traži povećanje plata u svim sektorima


Savez sindikata traži povećanje najniže, ali i svih plata u narednoj godini. Na sastancima granskih sindikata pred zvanične pregovore sa socijalnim partnerima još nisu utvrđeni konkretni zahtjevi za izdvajanja iz novog budžeta, za 2019. koji će, kako je najavljeno, biti veći od 3,2 milijarde.

Savez sindikata traži od socijalnih partnera da najniža plata, od prvog januara bude povećana na 500 maraka, čime će automatski doći do povećanja svih plata u Srpskoj. Do kraja prvog kvartala, kaže Ranka Mišić, moguće je dostići prosječnu platu od 1.000 maraka, ako Vlada i poslodavci uvaže sindikalne zahtjeve.

“Da li ćemo mi to u dva koraka uspjeti ispregovarati u dva puta ili ćemo doći ili nećemo doći do toga. Upravo sam govorila o volji poslodavaca, ali Vladina je obaveza da donese odluku iako se druga dva partnera ne dogovore”, rekla je Mišić.

Poslodavci odgovaraju - bez smanjenja poreza nema povećanja plate, i to smanjenja poreza na dobit, kao i smanjenja stope doprinosa.

“To nije skup nečijih želja, nego je skup ekonomskih odnosa. Najniža plata u svijetu nije nikada veće od 50 odsto od prosječne plate. Mi sad imamo najnižu platu u visini preko 50 odsto prosječne plate. Dakle, trebaće stvoriti neke druge ekonomske pretpostavke da dođe do povećanja najniže plate. Mi ispred Unije poslodavaca smo svjesni da treba činiti sve i raditi da dođe do povećanja plata”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić

Prosvjeta bi od početka godine mogla da ima veće plate, dok se za MUP očekuje dodatno naoružavanje i nova oprema, ali i poboljšanje materijalnog statusa, rekla je premijerka, Željka Cvijanović.

“Za prosvjetne radnike definitivno, evo sad i kroz ovaj nacrt budžeta i sve ono što planiramo sada. Biće to povećanje od osam odsto od 1. januara 2019. godine To će biti prvi korak, a nakon toga biće neki drugi korak kroz koji bismo mogli da ih izjednačimo po koeficijentima sa ostalim korisnicima budžeta”, dodal je Cvijanović.
Osim plata, neophodno je konačno potpisati opšti kolektivni ugovor, ali i granske kolektivne ugovore, kaže Mišićeva, budući da i korisnicima budžeta uskoro prestaju da važe privremeni kolektivni ugovori koje su potpisali. Tome se naročito protive, kako kaže, dva ili tri čovjeka iz Unije poslodavaca. Ko koči potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, nije htjela da otkrije, ali kaže da će o tome uskoro biti više riječi.