SDS u padu, Mićić ojačao SNSD i PDP :: Semberija INFO ::

 

SDS u padu, Mićić ojačao SNSD i PDP


BANjALUKA - Poslije odluke Predsjedništva SDS-a da u potpunosti odbaci sporazum gradonačelnika Bijeljine i šefa bijeljinskog SDS-a Miće Mićića o zajedničkom nastupu na oktobarskim lokalnim izborima sa SNSD-om, politička situacija u Bijeljini ide u korist najjače vladajuće stranke, ali i aktuelnih Mićićevih partnera iz bijeljinskog PDP-a.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika odlično upućenog u političku situaciju u Semberiji, Mićić je napravio sporazum sa Miloradom Dodikom zato što mu je to praktično garantovalo uspjeh u oktobarskoj trci za gradonačelnika, ali sada je to ozbiljno dovedeno u pitanje.

- On nije bio siguran da li će dobiti podršku bijeljinskog PDP-a, ali i ako ga PDP podrži, to nije garancija uspjeha. SNSD je odavno od SDS-a preoteo primat pojedinačno najjače stranke u Bijeljini, a pošto je SNSD u Bijeljini u svojevrsnoj ofanzivi, jer su već potpisali ili utanačili sporazume o zajedničkom nastupu sa socijalistima, DNS-om, DEMOS-om i Ujedinjenom Srpskom, veliko je pitanje da li bi s druge strane SDS i PDP uspjeli da obezbijede pobjedu svom kandidatu - objašnjava naš izvor.

On dodaje da je sve što se izdešavalo sada dalo krila i ojačalo pregovaračku poziciju bijeljinskog PDP-a.

- Uz podršku SNSD-a Mićićeva pobjeda bila bi praktično završena stvar, ali sada je doveo u pitanje i podršku PDP-a. Lider bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković se sve vrijeme držao po strani, a sada može samo da trlja ruke. Ona strana kojoj se prikloni može da računa na pobjedu, prije svega ako se odluči da okrene leđa SDS-u i napravi predizborni sporazum sa SNSD-om. A ako se odluči na to, Mićić ne može da mu kaže da ga je izdao, upravo zato što je on prije toga potpisao sporazum sa SNSD-om - objašnjava naš izvor.

Mićo Mićić je juče rekao da je razočaran odlukom Predsjedništva SDS-a, ističući da nije glasao za tu odluku, jer politiku posmatra drugačije i misli da je ona usmjerena ka tome da korist imaju građani. On je novinarima u Banjaluci izjavio da će vidjeti na sjednici Gradskog odbora koje će dalje korake preduzeti.

- Tražićemo neko rješenje. Rekao sam da nikada neću preći u SNSD i nismo razmišljali u tom pravcu kada smo pravili sporazum. Nikada nije bilo razgovora o mom prelasku u SNSD, niti je to bio prijedlog ili ucjena. Sve je čisto ekonomski i usmjereno u pravcu razvoja grada. Mislio sam da ću naići na razumijevanje u svojoj stranci, da će to ići normalnije i lakše, ali sve je ispolitizovano i podignute su tenzije - naglasio je Mićić.

Na pitanje da li je će izabrati dogovoreni sporazum sa SNSD-om ili ostanak u SDS-u, Mićić je rekao da on nije sporan, jer je na kraju političke karijere. On je ipak poručio da će sigurno izaći na izbore, navodeći da je i juče razgovarao sa nekim strankama.

- Još ćemo se dogovarati. Ima i drugih stranaka koji žele da podrže moju kandidaturu. Mi hoćemo samo sa onima koji misle dobro Bijeljini i oni će zajedno sa nama na izbore i u rješavanje infrastrukturnih projekata - poručio je Mićić.

Šef bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković kratko je rekao da još nije zvanično razgovarao sa Mićom Mićićem ni o posljednjim dešavanjima, ni o predizbornoj saradnji.

- Vidjećemo šta će se dešavati, jer su prvo taj sporazum, a sada i odluka Predsjedništva SDS-a napravili svojevrsnu pometnju - bio je zagonetan Marković.

Višković: Nismo pregovarali

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da niko iz SNSD-a nikada nije pregovarao sa predsjednikom Gradskog odbora SDS-a Bijeljina Mićom Mićićem o njegovom prelasku u SNSD.

- Uvijek je bila priča da on traži našu podršku da bude zajednički kandidat na izborima za gradonačelnika Bijeljine i da će se on za dvije godine izrotirati i prepustiti tu funkciju nekome iz SNSD-a te da se sa druge strane realizuje svih 12 projekata u Semberiji predviđenih sporazumom koji je postigao Mićić sa SNSD-om - naveo je Višković.

On je ocijenio da je to logičan zahtjev, ali i da SDS ima pravo da na svojim sjednicama donosi odluke kakve smatra da treba.

Miličevićeva kritika

Sjednicu Predsjedništva SDS-a u utorak popodne, otkriva naš izvor, obilježila je pridika koju je predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević održao članu Predsjedništva Maji Dragojević Stojić.

- Tokom diskusije o sporazumu Miće Mićića i SNSD-a, ona je rekla “po kratkom postupku”, aludirajući na to da Mićića treba sankcionisati zbog sporazuma. U tome joj se obratio Miličević i ozbiljno je ukorio: “Ti bi da skidaš glavu čovjeku koji je pravio ovu stranku, a u koju si ti juče došla?! Miličević joj je rekao još neke stvari, a interesantno je da niko od članova Predsjedništva nije stao u njenu odbranu - kaže naš izvor.

Glas Srpske