VODE SRPSKE POTPISALE SPORAZUM O SARADNjI SA RUSKOM HUMANITARNOM MISIJOM :: Semberija INFO ::

 

VODE SRPSKE POTPISALE SPORAZUM O SARADNjI SA RUSKOM HUMANITARNOM MISIJOM


Direktor ,,Voda Srpske“ Bijeljina Miroslav Milovanović  i generalni direktor Ruske humanitarne misije iz Moskve Aleksej Polkovnikov  potpisali su sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, koji će doprinijeti efikasnijem i bržem reagovanju u slučaju elementarnih nepogoda. Sporazum je potpisan trećeg marta u Centru za kulturu u Bijeljini.

- Sporazum koji smo potpisali odnosi se na poslovno-tehničku saradnju i sigurni smo da će značajno doprinijeti našim naporima i brzini reagovanja u slučaju vanrednih situacija. Jačanjem naših međusobnih veza biće omogućeno da reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda  bude pravovremeno i brzo i u interesu naših građana, izjavio je, nakon potpisivanja sporazuma, direktor ,,Voda Srpske“ Miroslav Milovanović izražavajući zadovoljstvo što se ukazala prilika za sarađuju sa Ruskom humanitarnom misijom, organizacijom koja pruža pomoć u mnogim regionima širom svijeta. 

Predmet ovog sporazuma, kako je precizirano, odnosi se na učešće u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju i otklanjanju vanrednih situacija, pružanje vanredne humanitarne pomoći stanovništvu nastradalom od elementarnih nepogoda, realizacija zajedničkih projekata i programa na teritoriji Republike Srpske, obuka i povećanje kvalifikacija stručnjaka u oblasti sprečavanja i otklanjanja vanrednih situacija, kao i izvršavanje drugih zadataka koji nisu u suprotnosti ciljevima osnivanja potpisnika ovog sporazuma. 

Generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Polkovnikov izrazio je nadu da će potpisivanje ovog sporazuma o saradnji biti od koristi kako za građane Bijeljine tako  i Republike Srpske. 

- Godine 2014., kada su ovo područje zadeslie polave, u Rusiji se pomoć za Bijeljinu i Republiku Srpsku koordinirala u Ambasadi Srbije. Nadamo se da takvih situacija, poput poplave, više neće biti,  ali treba se obučavati i biti spreman za djelovanje u slučaju vanrednih situacija, rekao je Polkovnikov. 

Kako je navedeno, razlozi za potpisivanje ovog sporazuma, pored bratskih veza ruskog i srpskog naroda, su najviši nivo opremljenosti i osposobljenosti ruskog kadra koji svoja znanja treba da prenese na ,,Vode Srpske“, a  sa ciljem što efikasnije zaštite organizovanja odbrane od poplava i od drugih negativnih uticaja koje može da prouzrokuje voda, kao i pomoć stanovništvu stradalom od poplava.

- Kao što već vjerovatno znate, u Nišu radi rusko-srpski humanitarni centar i oni imaju odlične obrazovne programe, te u tom smislu i u slučaju poplava. Mi  u ovom slučaju možemo da budemo katalizatori između onih koji treba da obučavaju i onih koje treba obučiti, ukazao je Aleksej Polkovnikov, dodavši da Ruska humanitarna organizacija ove godine obilježava desetogodišnjicu svog rada, a pokrenuta je idejom grupe prijatelja koji su željeli da čine dobra djela. Za 10 godina narasla je u ozbiljnu organizaciju koja se odaziva na molbe za pomoć ugroženom stanovništvu širom svijeta.

Portal Semberija info - M. Rešidović
​Foto - B. Milošević