PDP: IZJAVA ZA JAVNOST :: Semberija INFO ::

 

PDP: IZJAVA ZA JAVNOST


 
„Voljom glavnih političkih faktora u Sarajevu Bosna i Hercegovina već decenijama pristaje da bude nesuverena državna zajednica koja je podanički i poltronski glavne mehanizme vlasti predala strancima. Na taj način bošnjačka politika pokazala je, nažalost, da nema karakter, samosvojnost i stav i to je poprilično tužno“, izjavio je danas generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša.
 
Dokaz tome jeste činjenica da je BiH dozvoljava da u njenom Ustavnom sudu sudije budu strani državljani, što je nevjerovatan presedan.
 
„Republika Srpska treba pametnom politikom da konačno uspije u zahtjevu da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, a kako to propisuje i član 6. Ustava BiH. Taj naš zahtjev potpuno je politički i pravno ispravan i na njemu se mora insistirati svim političkim, pravnim i demokratskim sredstvima. S druge strane, poprilično je nemudro javno navoditi koja sve konkretno sredstva trebaju da budu primjenjena da bi se ovaj cilj ostvario, jer ni nas u Srpskoj niko u Sarajevu nije obavještavao kako planira da ospori deveti januar kao Dan Republike ili Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, istakao je Grmuša.
 
U Zakonu o Ustavnom sudu BiH treba biti eliminisano ne samo prisustvo stranih državljana u svojstvu sudija, nego i sudija koji su prethodno bili članovi najviših organa političkih partija, a što je trenutno slučaj.
 
„Neprihvatljivo je da bivši članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDA danas budu sudije Ustavnog suda BiH. No, isto tako je neprihvatljivo i da predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske bude bivši visoki funkcioner SNSD-a. Ako Narodna skupština zaista želi da na kredibilan način ukaže na nedostatke u vladavini prava na nivou zajedničkih institucija BiH, onda prvo mora da počisti svoje dvorište i pokaže u samoj Republici Srpskoj da je spremna da uradi posao za koji traži da bude urađen na tom nivou zajedničkih institucija“, naveo je Grmuša.
 
Prema njegovim riječima, postaje pomalo degutantna fasciniranost vlasti u Republici Srpskoj potezima političkog Sarajeva.
 
„Republika Srpska treba da prestane da reaguje na svaku političku provokaciju koja dolazi iz Sarajeva, uključujući i provokacije političkog Ustavnog suda BiH. Donoseći odluke koje su duboko pravno problematične, te istovremeno dozvoljavajući da Federacija BiH, primjera radi, u svom Zakonu o poljoprivrednom zemljištvu iz 2009. godine u članovima 98 i 100. dozvoljava da FBiH bude stvarni vlasnik poljoprovrednog zemljišta, politički Ustavni sud BiH je sam sebe delegitimisao od potrebe ozbiljnog shvatanja njegovih odluka. Zato je važno da vlast u Republici Srpskoj konačno eliminiše politički uticaj iz pravosuđa u samoj Republici Srpskoj, da u njoj obezbijedi demokratski dijalog, prestane sa difamiranjem drugačijih mišljenja i političkih protivnika. Republici Srpskoj danas je više nego ikad potrebno što više različitih mišljenja, što više pluralizma i što više sukoba ideja a ne ljudi. Zato i u Sarajevu, Banjoj Luci, Beogradu i na svakom mjestu treba da bude što više srpskih glasova i ideja, jer se pokazalo u posljednjih tridesetak godina da kad je u Sarajevu bio samo jedan srpski glas, taj je bio poprilično intelektualno i politički potkapacitiran. Umjesto jednog glasa, danas nam je potrebna čitava simfonija drugačijih mišljenja, a samo u harmoniji tih različitih razmišljanja možemo konačno politički i ekonomski da vodimo procese u BiH“, zaključio je Grmuša.

Informativna služba Partije demokratskog progresa