Dodik: Od danas se u Predsjedništvu sprovodi zaključak iz Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Od danas se u Predsjedništvu sprovodi zaključak iz Republike Srpske


SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će već od danas sprovoditi zaključak vlasti i opozicije u Republici Srpskoj o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH, tako da neće biti nijedne odluke Predsjedništva, te dodao da na proljeće naredne godine neće biti BiH ako se zemlja ne vrati na dejtonske pozicije.

“Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima bezbjednost u smislu da više ne budu žrtve prevara i prenosa nadležnosti i da se dogovorimo, ako hoćete, a ako ne, mislim da na proljeće naredne godine neće biti BiH”, izjavio je Dodik za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, te dodao da će vlast u Republici Srpskoj podržati stvaranje trećeg entiteta, ako se Hrvati tako izjasne.

S obzirom na posljednja dešavanja u BiH i na presudu Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se narodi u BiH raziđu i da se napravi “nešto što bi bio prostor slobodnog kretanja ljudi i robe”, budući da nije moguće stvoriti državu koja funkcioniše na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Šta god oni uradili, sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigdje ne piše da imovina spada u tu nadležnosti”, istakao je Dodik.

On je naveo da ono što je do sada radio OHR kršeći Ustav, sada radi Ustavni sud BiH, te naglasio da se takve odluke u Republici Srpskoj neće poštivati niti sprovoditi, već da će Srpska sprovoditi svoje odluke.

“Ne očekujem da se međunarodna zajednica tu petlja, kao što se nije petljala ni u donošenju nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH”, istakao je Dodik, te ponovio da bi BiH profunkcionisala kada bi stranci otišli iz nje.

Srpski član Predsjedništva je rekao da su različiti stavovi o NATO integracijama BiH jedan od razloga zašto ovakva zemlja ne može opstati.

“Mi ne želimo u NATO zbog svojih iskustava iz prošlosti, dok neki drugi imaju svoja iskustva i žele u NATO. Ne treba niko da trpi zbog nas, ni mi zbog nekog drugog. Dok sam ja tu, neće se dogoditi nijedna odluka u BiH koja će doprinijeti integraciji BiH u NATO”, ponovio je Dodik.

Govoreći o putu BiH ka EU, on je rekao da podržava taj put, ali da nema nekog entuzijazma, te dodao da se ne zna šta će biti sa Unijom, s obzirom na Bregzit i sve probleme sa kojima se suočavaju njene članice.

Srna / Glas Srpske