Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak na redovnom sastanku Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP) :: Semberija INFO ::

 

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak na redovnom sastanku Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP)


Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak učestvuje na redovnom sastanku Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP), koji se održava 3. i 4. februara u Evropskom parlamentu u Briselu.
 
„Na sastanku je, između ostalog, donesena odluka da se sljedeći sastanak lidera partija članica Evropske narodne partije održi 6. maja u Zagrebu za vrijeme Samita EU - Zapadni Balkan, čime je  EPP još jednom potvrdila svoju opredjeljenost i posvećenost procesu proširenja i nastavku integracije zemalja Zapadnog Balkana u  EU“, rekao je Crnadak.
 
Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se nada da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u maju ove godine, Crnadak je rekao da bi visoki funkcioneri, pogotovo oni u čijoj je nadležnosti vanjska politika, trebali poznavati elementarne činjenice:
 
„Albanija je zvanično zemlja  kandidat za članstvo u EU od 2014. godine, a za Sjevernu Makedoniju ova odluka je donesena još 2005. godine. Ovakvo neznanje i, blago rečeno, lapsusi negativno utiču na ugled i međunarodni imidž Republike Srpske i BiH“, rekao je Crnadak.
 
On je podvukao da se PDP zalaže za što brže ispunjavanje preporuka EU za BiH, posebno u dijelu vladavine prava, obezbjeđivanja poštenih izbora i borbe protiv korupcije, kako bi se u najkraćem roku donijela odluka o statusu kandidata.
 
Takođe, PDP podržava napredak i drugih zemalja iz regiona i nadamo se da će Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.
 

Informativna služba
Partije demokratskog progresa