Dodik: Srpski narod nije dozvolio da se ustaški projekat ostvari :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Srpski narod nije dozvolio da se ustaški projekat ostvari


BANjALUKA - Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas je služen pomen za 2.315 srpskih civila, a vijenac na spomen-kosturnicu položili su srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Drakuliću da je pokolj na srpskim narodom u februaru 1942. godine u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac bio organizovani projekat tadašnje ustaške vlasti, koja je isto planirala i za druga područja, ali da srpski narod nije dozvolio da bude i ostvaren.


Dodik je nakon što je prisustvovao pomenu kod spomen-kosturnice ubijenim Srbima u ovim naseljima rekao novinarima da je ovaj pokolj jedan od najmonstruoznijih planova ustaškog zločina koji je počinjen u banjalučkoj regiji na snovu kojeg je jednu trećinu Srba trebalo pobiti, jednu pokrstiti, a jednu protjerati.

Prema njegovim riječima, srpski narod nikad ne može da zaboravi ovaj, jedan od najmonstruoznihih zločina koji su ustaše počinile nad Srbima 1942. godine.

Dodik je podsjetio da su ustaške vlasti isti plan imale i za srpski narod u Krajini, Hercegovini, od Paga, Jadovna, Šušnjara, Garavica, Jasenovca, Stare Gradiške, pa sve do Broda na Drini.

On je naglasio da je istorija pokazala da srpski narod nije dozvolio da se taj ustaški projekat osrtvari i da su Srbi danas ostali da žive na ovim poručjimi, te da je Banjaluka danas glavni grad Republike Srpske sa većinskim srpskim stanovništvom.

Dodik je u izjavi napomenuo kako je u planu da se sa vlastima Banjaluke izvrši rekonstrukcija puta u naselju Drakulić.

Cvijeće su položile i delegacije Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Udruženja "7. Februar 1942", nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a.

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

​SRNA / Glas Srpske