NOVA AFERA U ŠUMAMA: NA UDARU ŠEF INTERNE KONTROLE :: Semberija INFO ::

 

NOVA AFERA U ŠUMAMA: NA UDARU ŠEF INTERNE KONTROLE


Foto: Shutterstock
„Kako je moguće da lisica čuva kokoške i kokošinjac“, navodi se u pismu grupe radnika, koji Igora Marića, novog šefa Službe interne kontrole u „Šumama RS“, optužuju za navodne malverzacije sa prevozom oblovine.

S druge strane, i direktor „Šuma RS“ Slaven Gojković i nadležni u resornom ministarstvu, pa i njegov donedavni šef Stojko Blagojević, za Marića imaju samo reči hvale.

Svi oni su iznenađeni ovakvim optužbama, ali ne otkrivaju „otkud vetar duva“ i čime bi mogle biti motivisane ove, po njima neosnovane, optužbe.

– Svi znamo da je Marić povezan sa prevozom oblovine prema “Silikonu” iz Mrkonjić Grada, toplani Banjaluka i pilandžijama. Svaki dan vidimo kamione, na kojima samo što nema Marićeve slike. Kako je moguće da direktor ne zna ono što znaju svi radnici uprave? Ili vam je želja da od svih nas napravite kriminalce i lopove, koji ćute i zatvaraju oči – navodi se, između ostalog, u pismu koje je u posjedu Srpskainfo.

Navodno, pismo je poslato premijeru Radovanu Viškoviću, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, te generalnom direktoru “Šuma RS” i resornom ministru Borisu Pašaliću.

U Ministartvu, međutim, kažu da pismo nisu dobili, a isto tvrdi i direktor “Šuma RS” Slaven Gojković.

– Ako pismo dobijemo provjerićemo iznesene sumnje, iako je malo vjerovatno da u njima ima istine. Kada imenujemo rukovodeće kadrove uvijek provjeravamo ima li sukoba interesa. Čak i ako nečija supruga ili punica ima preduzeće povezano sa poslovanjem “Šuma RS”, takvog kandidata eliminišemo. Marić radi godinama kao kontrolor, nikad nismo imali ni jednu pritužbu na njegov rad – kaže Gojković.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS zadužen za šumarstvo, za Srpskainfo kaže da je Igor Marić “provjereni profesionalac” i dugogodišnji inženjer šumarstva, “koji dobro poznaje sistem”.

I on dodaje da će Ministarstvo provjeriti “svaku eventualnu sumnju u korupciju”.

Čitava priča je počela uoči Nove godine, kada je dotadašnji šef interne kontrole Stojko Blagojević ispraćen u penziju.

Kako je potvrdilo nekoliko naših sagovornika, svi njegovi saradnici bili su na ispraćaju i izgledalo je da su u dobrim odnosima.

I prilikom odlaska u kontrole, kako navode naši izvori, moglo se vidjeti da su oni uigran tim, što nije neobično, jer su i privatno prijatelji.
 
I sam Blagojević se hvali da su kontrolori “godinama bili ekipa i najbolja služba” u preduzeću sa oko 5.000 zaposlenih.

Istina, mnogi su očekivali da će Blagojevića naslijediti Slavko Stupar, pa su bili iznenađeni kada je imenovan Marić.

– Nema to nikakve veze, Marić je odličan inženjer i kontrolor, nikad nisam imao primjedbi na njegov rad, a diretkor preduzeća ima pravo da bira šefove službi i tu ništa nije sporno. Odgovorno tvrdim da sve to što je napisano o Mariću nije tačno. Da je bilo ikakvih kamiona i malverzacija, ja bih to prvi znao – kaže penzionisani šef službe Stojko Blagojević.

Na pitanje otkud onda optužbe, te ko bi i zbog čega mogao Mariću “napakovati aferu”, Blagojević odgovara: “Šta ćete, danas je sve moguće.”

Da je i u “Šumama RS” sve moguće, pokazuju i dešavanja u ovom javnom preduzeću u posljednjih nekoliko mjeseci.
Nakon što je u septembru objavljeno da su “Šume RS” u prvom polugodištu 2019. poslovale sa gubitkom od čak 2,63 miliona KM, što je najveći minus u posljednjih nekoliko godina, uslijedila je sječa direktora.

Među prvima je smijenjen Čedo Dačević, direktor ŠG “Vučevica” Čajniče, koji je tu šumariju tri puta izvukao iz milionskog minusa, dok su pojedini gubitaši ostali u foteljama.

Marić: Ovo nema veze s politikom, a ni sa istinom

– Šokiran sam, sve ovo nema veze sa istinom. Mislim da znam ko su autori pisma, ali nećemo o tome – rekao je za Srpskainfo Igor Marić, prozvani šef Službe za internu kontrolu.

Spekulacije da bi udar na njega mogao biti povezan sa turbulencijama unutar Socijalističke partije, koja već decenijama kontroliše „Šume RS“, te sa činjenicom da je on u rodbinskim vezama sa premijerom Radovanom Viškovićem, Marić je kategorički odbio.

– To nema veze ni sa politikom, ni sa upravom Šuma RS u Sokocu, ni sa premijerom, u pitanju je nešto sasvim drugo. Uostalom, ja nemam nikakve veze sa socijalistima, dugogodišnji sam član SNSD. Što se tiče Viškovića, ne bi se moglo reći da smo rođaci, ali njegov sinovac je suprug moje sestre – kaže Marić.

Dodaje da nema nikave veze sa prevozom oblovine, niti sa „kamionima i milionima“, i da se to, kako tvrdi, „lako može provjeriti“.

(srpskainfo.com)