TRVIĆ: OD SEPTEMBRA IZMJENE U SISTEMU OBRAZOVANjA SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

TRVIĆ: OD SEPTEMBRA IZMJENE U SISTEMU OBRAZOVANjA SRPSKE


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
U Republici Srpskoj će se paralelno raditi na reformi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja, što će pratiti određene izmjene zakonskih regulativa kako bi sve bilo primjenjivo od početka septembra, odnosno nove školske godine, izjavila je ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da će od septembra početi besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama, i za djecu bez roditeljskog staranja, te da će se ta aktivnost sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ona je naglasila da će se predškolskim obrazovanjem nastojati obuhvatiti što veći broj djece, posebno u ruralnim sredinama, te napomenula da je za te namjene u ovoj godini namijenjeno pola miliona KM.

– Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem u Srpskoj je 22,7 odsto i nastojaćemo da svake godine proširujemo taj obuhvat kroz izgradnju dodatnih objekata, ali i korištenjem školskih objekata – rekla je Trivićeva sinoć za RTRS.

Govoreći o osnovnom obrazovanju, Trivićeva je navela da će od septembra biti izmijenjeni nastavni planovi i programi za određene razrede, te da će sve to pratiti i obuka nastavnika.

Prema njenim riječima, sa republičkim Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva dogovoreno je da od početka nove školske godine bude digitalizovano, osim Geografije, još deset udžbenika.

Trivićeva je istakla da se od početka godine radi na digitalizaciji učionica u saradnji sa Vladom Srbije, te da bi za početak naredne školske godine trebalo da bude pripremljeno 500 digitalnih učionica, što će pratiti inovirani nastavni planovi i programi.

Ona je rekla da će više pažnje biti posvećeno vannastavnim aktivnostima, te da će akcenat biti na fizičkom vaspitanju, koje je veoma značajno za razvoj djece. Trivićeva je ocijenila da će digitalizacija i stav da je jedan udžbenik dovoljan za jedan predmet olakšati đačke torbe.

(SRNA)