Raković: Povećanjem PDV-a vlast hoće rukom da grabi, a da daje na slamčicu :: Semberija INFO ::

 

Raković: Povećanjem PDV-a vlast hoće rukom da grabi, a da daje na slamčicu


SDS smatra da je namjera vlasti da kroz povećanje PDV-a jednom rukom grabi, a drugom rukom nešto na kašičicu da kao lijek. To je suština reforme povećanja PDV-a – istakao je Slaviša Raković predsjednik odbora za privredu i finansije SDS.
 
„Uvođenje stope PDV-a od 19%, mada neki ovih dana spominju i 20-21%, značio bi značajan udarac na džepove građana i funkcionisanje privrede. Došlo bi do lančanog povećanja cijena i udara na džepove građana bez obzira na povećanje visine plate u javnom sektoru“ – kazao je Raković.
 
Raković je naglasio da su najave povećanja PDV-a samo znak da akcizna koalicija suvereno vlada.
 
„Protagonosti akcizne koalicije su svojevremeno obećali namjensko trošenje sredstava i usmjeravanje sredstava za razvoj i projekte da bi danas vidjeli da nisu opravdali nijednu marku povećanih prihoda od akciza“ – kazao je Raković.
 
Predsjednik odbora za privredu i finansije SDS rekao je da je sav taj novac troši nenamjenski u javnoj potrošnji.
 
„Potrebna je inicijativa kojom bi se predvidjele dvije stope poreza na dodatnu vrijednost, kojim bi se veliki paket roba i usluga koji građani koriste za obezbjeđenje normalne egzistencije: prehrambeni proizvodi, higijenski proizvodi, lijekovi, školski udžbenici, o dječijoj obući i odjeći itd. Takvim modelom bi unaprijedali socijalni položaj građana, a oporezovali druge vidove potrošnje koji ne spadaju u segment nužne potrošnje“ – kazao je Raković.
 
On je još jednom ponovio da ne stoji izjava da Uprava za indirektno oporezivanje ne bi mogla da uradi takav zadatak jer to navodno otvara prostor za prevaru i korupciju.
 
„Uprava za indirektno oporezivanje mora da bude besprekorna, moramo da znamo kako funkcioiniše, a ne da odlukom o povećanju PDV-a i prihoda pokrivamo sve njihove neuspjehe” – zaključio je Raković.
 
Sektor za politiku i medije Srpske demokratske stranke