Ljubiša Krunić: Političke stranke ne smiju da se ponašaju kao pravosudne institucije :: Semberija INFO ::

 

Ljubiša Krunić: Političke stranke ne smiju da se ponašaju kao pravosudne institucije


Narodni poslanik i član Predsjedništva PDP Ljubiša Krunić izjavio je juče da saopštenje SDA kojim je ova stranka osudila hapšenje Osmana Osmanovića zbog osnova sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika za vrijeme ratnih dejstava zapravo još jedan direktan pokazatelj da SDA nije u stanju da se ponaša u skladu sa opštim civilizacijskim normama.

„SDA nikako ne može da shvati da političke stranke ne mogu i ne smiju da se ponašaju kao pravosudne institucije. Osman Osmanović se tereti za izvršenje jezivih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti i potpuno je nedopustivo da SDA vrši strašan pritisak kako bi njegova odgovornost bila izbjegnuta, samo zato jer je dotični Bošnjak, dok su žrtve Srbi. Ovakav stav na najogoljeniji mogući način pokazuje koliko je SDA licemjerna kad je riječ o zahtjevima za procesuiranje odgovornih za ratne zločine tokom nesrećnog građanskog rata u BiH, jer se ta stranka vodi dvostrukim aršinima kad je riječ o ratnim zločinima, pri čemu očigledno za njih postoje žrtve za čije stradanje je potrebno kazniti odgovorne, kao i što postoje srpske žrtve za čije stradanje ne da nikog nije potrebno kazniti, nego po ponašanju SDA proizilazi da počinioce zločina nad srpskim žrtvama zapravo treba odlikovati“, naglasio je Krunić.

Prema njegovim riječima, stav PDP-a je po ovom pitanju kristalno jasan već dvadeset godina.

„Svi ratni zločinci moraju da odgovaraju za svoja nedjela, bez obzira kom narodu pripadali i oni i njihove žrtve. Zločin je zločin i osnovna ljudska, moralna i civilizacijska obaveza je isti osuditi. PDP nikad neće dozvoliti nipodaštavanje srpskih žrtava, kako u proteklom ratu, tako i za vrijeme Drugog svjetskog rata. S druge strane, srpski narod, kao najveći narod stradalnik u proteklom vijeku, nema  problem da sam osudi ratne zločine počinjene u njegovo ime. No, neka se niko ne zavarava da ćemo dozvoliti bilo kakvu političku instrumentalizaciju s tim u vezi“, istakao je Krunić.

Krunić se zapitao i zbog čega niko od funkcionera Republike Srpske nije reagovao na skandalozno saopštenje SDA.

„Nije valjda da partijski funkcioneri SNSD-a, koji su ujedno i funkcioneri Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nakon što su formirali koaliciju sa SDA više ne smiju da se oglase i povodom najbrutalnijih napada SDA na srpske žrtve. Nije valjda da je partijski interes iznad digniteta sopstvenog naroda. Ako je tako, neka nam je Bog na pomoći do narednih izbora, jer je jasno da su „veliki Srbi“ nikom ponikli nakon dogovorenih fotelja. Za razliku od njih, predstavnici PDP-a u zajedničkim institucijama BiH u proteklim godinama spriječili su reviziju tužbe protiv Srbije, zaštitili su dostojanstvo 9. januara i spriječili su prenos nadležnosti Srpske na nivo zajedničkih institucija. To je osnovna razlika između PDP-a i SNSD-a, jer PDP ima svoj jasan stav bio u vlasti ili opoziciji, dok SNSD svoj navodni patriotizam isključivo mjeri brojem fotelja“, zaključio je Krunić.

pdp.rs.ba