Dodik: Dogovor o formiranju vlasti ne znači put u NATO :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Dogovor o formiranju vlasti ne znači put u NATO


Odluka o usvajanju Programa reformi, koja je omogućila dolazak kadra SNSD na čelo Savjeta ministra, za opoziciju u RS predstavlja akt izdaje pozicije o vojnoj neutralnosti.

Sarajevo – Predsedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsedavajućeg Savjeta ministara BiH, i umjesto ANP-a (Nacionalnog godišnjeg programa za NATO), kojim je Stranka demokratske akcije (SDA) uslovljavala formiranje vlasti na nivou BiH, usvojilo Program reformi BiH, koji će, kao kompromisno rješenje, biti poslat u sjedište NATO-a u Briselu, i to tek nakon što Tegeltija i zvanično preuzme dužnost predsjedavajućeg.

Konačni dogovor tročlanog predsedništva, kojim je stavljena tačka na višemjesečna politička prepucavanja oko formiranja vlasti na nivou BiH, izazvao je negativne reakcije opozicije u Republici Srpskoj (SDS i PDP) i pojedinih bošnjačkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović optužili su srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za izdaju, navodeći da je podrškom Programu reformi BiH „prekršio Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti” i da je, kako je to rekao Šarović, „odustao od svojih principa”.

Dodik pak tvrdi da usvojeni Program reformi „nije ANP” i da on ni na koji način ne znači približavanje NATO, niti prejudicira članstvo u toj vojnoj alijansi, što, naglasio je on, piše i na prvoj strani tog dokumenta.

„Nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. Čak se otvoreno u dokumentu kaže da on ne prejudicira članstvo i da je za svaku vrstu kretanja ka članstvu potrebna odluka Predsedništva BiH”, naveo je Dodik i naglasio da se u reformskom programu koji ih „u suštini dovodi u poziciju koju ima Srbija” nalazi nekoliko dobrih stvari za Republiku Srpsku.

On smatra da se na sjednici Predsedništva BiH „nije ništa dramatično desilo”, jer i dalje „ima mnogo neriješenih pitanja i problema”, i da „nakon ovoga niko neće dobiti političke poene”.

Nakon sjednice Predsedništva BiH, bošnjački član te institucije Šefik Džaferović potvrdio je da je usvojen dokument koji „omogućava nastavak saradnje sa NATO” i da u donošenju odluke o imenovanju Tegeltije za predsedavajućeg „nema pobjednika niti pobjeđenog” od, kako je to on kazao, bilo kojeg političara ili bilo koje politike.

„Ovde je postignut konsenzus među članovima predsedništva. Mi smo jednoglasno donijeli tu odluku. Bilo je kako sam sve vrijeme govorio. Nije moguć ni Džaferovićev, ni Dodikov, ni Komšićev diktat, niti bilo kakav diktat unutar BiH”, naveo je Džaferović.

Međutim, u pojedinim strankama u Federaciji BiH, u Socijaldemokratskoj partiji(SDP), na primjer, smatraju da je Tegeltija imenovan  zato što su Džaferović i hrvatski član Željko Komšić, „nauštrb državnih interesa,” popustili Dodiku i „svjesno zaustavili NATO put BiH”.

„Očito bezuslovna kapitulacija pred željama Milorada Dodika pokušava da se zamaskira sramotnim tumačenjem o slanju nakaradnog Programa reformi, umjesto ANP-a, u sjedište NATO-a. Porazno je da su nakon 13 mjeseci i upornog ponavljanja da je ANP neupitan i da bez njega nema nikakve vlasti, isti taj ANP olako bacili pod noge”, izjavio je potpredsednik SDP-a Zukan Helez, poručivši kako su „sada u potpunosti jasne najave predsednika SDA Bakira Izetbegovića da bez Dodika nema NATO puta”, te kako je „Dodikova politika minimiziranja BiH i njenih institucija doživela potpuni trijumf u Sarajevu”.

poltika.rs/infobijeljina.com