Konkurs za poljoprivrednike: Spremili milione za nove traktore i priključke :: Semberija INFO ::

 

Konkurs za poljoprivrednike: Spremili milione za nove traktore i priključke


Istekao je rok za 1.000 poljoprivrednika, koji su konkurisali za podsticaje za nabavku traktora i priključaka.

Onim poljoprivrednicima, koji su u proteklih 90 dana preuzeli mašine i donijeli dokaz o realizovanoj investiciji, resorno ministarstvo isplatiće 30 odsto od uloženih sredstava. Za ove namjene obezbijeđeno je 4,8 miliona maraka.

Naime, kvalitetna poljoprivredna mehanizacija važna je karika i jedan od odlučujućih faktora za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pa poljoprivrednici stare traktore zamjenjuju novim. Time će uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove prilikom obrade zemljišta, a povećati prinose.

Dragiša Sofrenić iz Velinog Sela kod Bijeljine kupio je novi traktor od 110 konja. Platio ga je 63.500 KM, a za podsticaj će dobiti 19.300 KM.
- Mnogo će mi olakšati rad na oranicama. Do sada sam radio sa traktorom manje snage, pa je bilo potrebno i više vremena. Sijem 10 hektara pšenice, 12 hektara kukuruza i dva hektara soje. Godišnje proizvedem oko 6 vagona pšenice i 9 vagona kukuruza - priča ovaj poljoprivrednik.
Kaže da će i iduće godine konkurisati za nove priključke i mašine.
- Trebaju mi plugovi i roto drljače. Onaj ko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom mora ulagati u mehanizaciju. To je nama veliki izdatak, ali zahvaljući podsticaju i pomoći Vlade Srpske uspijevamo - kaže Sofrenić.

Oni koji su prošle godine kupili traktor, ove su obnovili dotrajale priključke. Podsticaji za traktore iznose do 30.000 maraka, a za priključke 15.000.
Nihad Hamzić iz Janje kupio je pneumatsku sijačicu za kukuruz. Platio je 12.800 KM, a dobiće povrat sredstava u iznosu od 15 posto.
- Nadam se da ću skupiti novac, pa da iduće godine apliciram za traktor sa duplom vučom. Zastarjele mašine ne odrađuju posao kako bi trebalo. Ako ne budemo imali adekvatnu mehanizaciju i opremu, ne možemo biti konkurentni ni sa jednom zemljom iz okruženja, a pogotovo zemljama Evropske unije. Svaki poljoprivrednik zna koliko je dobra oprema preduslov za kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju - kaže poljoprivrednik iz Janje.

Skoro svi poljoprivrednici u predviđenom roku preuzeli su mašine i donijeli dokaz o realizovanoj investiciji. Onima koji su konkurisali za podsticaje za izgradnju objekata i nabavku tehnološke opreme rok ističe za 30 dana. Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić kaže da je novac za ovaj podsticaj obezbijeđen i da će biti isplaćen tokom oktobra.
- Razumijem poljoprivrednike koji su mašine nabavili prije dva, tri mjeseca i koji pitaju kada će dobiti povrat sredstava, ali radimo javno i transparentno. Napravićemo rješenja za sve korisnike, izvršiti isplatu, a nikakvih protežiranja neće biti. Svima će novac biti isplaćen u jednom danu - tvrdi Minić.

Udovoljeno svim zahtjevima Ove godine udovoljeno je svim zahtjevima poljoprivrednika koji su kupovali traktore srednje jačine u vrijednosti oko 60.000 KM. Proizvođači su mogli da konkurišu za jedan traktor ili jedan ili dva priključka. Oni koji su konkurisali za podsticaje za izgradnju objekata i nabavku tehnološke opreme, plastenika, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, boks paleta i pakirnica, rok ističe za 30 dana.

Srpska info/Bijeljina danas