Ponovo burno na sjednici parlamenta Srpske


Ko je čiji portparol, čija firma kako posluje, krvarenje zdravstva i da li će ili neće struja poskupiti – neke su od tema koje su dominirale u prva tri sata današnjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici opozicije i vladajuće koalicije ni ovaj put nisu mogli da se drže isključivo dnevnog reda već su se tokom svog izlaganja doticali i lične imovine, poslovanja pojedinih firmi ili privatnog života. Ni ovaj put javnost nije bila zakinuta za citate raznih književnika – od Arčibala Rajsa pa do Dostojevskog.

Ipak, jedna od tema koja je privukla najviše pažnje jeste da li će poskupiti struja ili ne. Međutim, ako je neko mislio da će mu nakon praćenja skupštine to biti jasnije, grdno se prevario. Priču na ovu temu prvo su pokrenuli poslanici opozicije koji su za petak najavili proteste zbog najavljenog poskupljenja struje.

Poslanik Nebojša Vukanović je tokom rasprave prigovorio vladajućim da je odluka o poskupljenju struje došla samo 20 dana nakon što je dogovorena nabavka helikoptera za Elektroprivredu Republike Srpske. On je optužio vladajuće da su došli na vlast na NATO tenkovima i da stalno mijenjaju mišljenje.

– Prije dva mjeseca obećali ste da neće poskupiti struja, a onda samo 20 dana kasnije generalni direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović kaže da moraju pratiti tržište. Pričao je o Evropi i kako je tamo struja 30 odsto veća nego kod nas. Zašto nije pričao o platama tamo. Kada plate kod nas budu upola kao u Evropi onda neka priča o poskupljenju – naveo je Vukanović.

Na to je reagovao poslanik SNSD Ilija Tamindžija koji je rekao da zavaravaju građane jer šire netačne informacije.

– Niko nije rekao da će struja za domaćinstva poskupiti. Evo, ja još ne znam da li će doći do poskupljenja, a ako dođe biće to samo za one koji koriste električnu energiju za luksuz – istakao je Tamindžija. On je optužio poslanika PDP Draška Stanivukovića da diže tenzije pričom oko poskupljenja jer se vjerovatno plaši da će morati “izdvajati više novca za plaćanje struje za svoju luksuznu vilu”.

– Mi iz Kluba SNSD ćemo dio naših primanja izdvojiti za razliku u cijeni za tvoju luksuznu vilu – naveo je Tamindžija.

Vukanović se nadovezao na njegovu izjavu te upitao Tamindžiju ko to ima bazen da grije vodu u njemu, te optužio vladajuće da oni zavaravaju građane. Dužan mu nije ostao ni Stanivuković koji je rekao da mu SNSD ne treba davati novac za struju, te upitao kako će utvrditi koje domaćinstvo troši novac za osnovne potrebe, a ko za luksuz.

Srpska info/Info Bijeljina