Otvoren Treći festival zdravlja i zdravog načina života :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Treći festival zdravlja i zdravog načina života


U bijeljinskom hotelu „Drina“ otvoren je dvodnevni, treći po redu, Festival zdravlja i zdravog načina života RS, pod nazivom „Festival zdravlja 2019“, koji organizuje Klub za promociju zdravlja „Minerva“ i Agencija „Vertigo“, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Otvarajući fetsival zdravlja u Bijeljini, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Alen Šeranić izjavio je da ovakvi festivali zdravlja pokazuju jasnu opredijeljenost ljudi iz ove lokalne zajednice  da oplemene i upotpune svoj život tako što će više pažnje posvetiti svome zdravlju.



„Podržavamo ovakve aktivnosti, tako da će Ministarstvo zdravlja osnivati promotivne centre u domovima zdravlja koji će građanima približiti značaj preventivnih programa zaštite zdravlja."

Centralna tema zdravlja odnosi se na uticaj sporta i fizičke aktivnosti na zdravlje ljudi. 
U dva sajamska dana posjetioci sajma će moći da obave besplatne preventivne preglede i kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, te da se posavjetuju sa stručnjacima iz raznih oblasti medicine. Na festivalu je organizovan i simpozijum: „Savremeni izazovi u medicini“.



Dejan Sakić, pomoćnik direktora u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, koji je specijalni gost festivala, podsjetio je da u institutu u Sremskoj Kamenici, koji postoji već 42 godine, rade tri instituta, Institut za plućne bolesti, Institut za onkologiju i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

„Kod nas nema listi čekanja za koronografije i kardihirurške operacije, što je veliki napredak za građane Vojvodine. Otvoreni smo za sve koji žele da se liječe u našoj instituciji. Želim da istaknem podatak, koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, da je 1,4 milijarde stanovnika fizički neaktivno, jer nije isto vježbati i biti fizički aktivno, jer je fizička neaktivnost povezana sa mnogim bolestima, ne samo sa bolestima srca i krvnih sudova, već i sa dijabetesom, koštano – mišićnim bolestima, sa karcinomom dojke i karcinomom debelog crijeva“, upozorio je Dejan Sakić.

Semberija INFO/Lj. Ljubojević
Foto: B. Milošević