REFUNDACIJA BRUTO PLATE TRIVIĆ: NEĆEMO ODNIJETI KUĆI ONO ŠTO “UŠTEDIMO” NA PORODILjAMA :: Semberija INFO ::

 

REFUNDACIJA BRUTO PLATE TRIVIĆ: NEĆEMO ODNIJETI KUĆI ONO ŠTO “UŠTEDIMO” NA PORODILjAMA


Foto: Shutterstock
Vijest da će od sljedeće godine država u cjelosti preuzeti trošak naknada za vreme porodiljskog bolovanja, poslodavci u Srpskoj dočekali su kao rješenje svog velikog problema.

Podsjetimo, izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće godine, Vlada Srpske će refundirati 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog bolovanja.

Tako će, kako su poručili iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, poslodavci biti rasterećeni, a majke bez bojazni od otkaza.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže da će, primjenom novog zakona, koristi imati i zaposleni.

– Ovo je definitivno rješenje za dugogodišnji problem sa kojim smo se suočavali i sigurno da poslodavci, ono što uštede pomenutom mjerom, neće odnijeti kući. Situacija na tržištu radne snage je, naime, takva da svaku marku koju negdje zaradimo, ako je ikako moguće, usmjeravamo na povećanje plata zaposlenih – naglašava Trivić.
Dodaje da je, i dalje, veliki teret poslodavcima to što značajan broj porodilja čuva trudnoću, za čija bolovanja Vlada RS refundira neto platu, a poslodavci plaćaju poreze i doprinose.

(srpskainfo.com)