​„BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU“ :: Semberija INFO ::

 

​„BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU“


Svjetski dan voda – 22. mart zamišljen je kao jedan dan u godini kada se u cijelom svijetu skreće pažnja na važnost pitke vode i na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Države su pozvane da obilježe taj dan prema preporukama UN-a i provedu konkretne aktivnosti koje smatraju odgovarajućim u nacionalnom kontekstu. Svake godine aktivnosti vezane za obilježavanje Svjetskog dana voda objedinjuju se pod jedinstvenim sloganom.  Za 2023. godinu taj slogan glasi: „Ubrzavanje promjena“ sa porukom: "Budite promjena koju želite da vidite u svijetu“.



Globalnom pokretu su se kao i toliko puta do sada pridružili i učenici Javne ustanove Gimnazija "Filip Višnjić" iz Bijeljine. U ovoj obrazovnoj ustanovi danas je održan javni čas koji su održale profesorice Anita Leovac Maćerak i Đurđa Kerkez sa Prirodno - matematičkog fakulteta Univeziteta u Novom Sadu sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.

- Mladi postaju svjesniji i zainteresovaniji za pitanja koja se odnose na očuvanje prirodne sredine. Današnje predavanje u bijeljinskoj gimnaziji ću iskoristiti da učenicima i profesorima približim neka nova, naučna istraživanja koja na fakultetu sprovodimo kroz jedan međunarodni projekat. Projekat se konkretno odnosi na istraživanje različitih pristupa problemu otpadnih voda gdje se, osim ekološke dimenzije ovaj problem sagledava i kroz prizmu energetike, ekonomije a sve kako bismo, kao akademska zajednica ponudili prave odgovore na pitanja koja najdirektnije utiču na našu životnu sredinu“, rekla je dr Anita Leovac Maćerak.



Ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda ima za cilj da u prvi plan istakne važnost sistema za sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda kao i iznalaženja mogućnosti ponovne upotrebe prečišćene vode.

- Kao i svake godine povodom Svjetskog dana voda treba podsjetiti da Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim resursima čiste vode i po tome spada među najbogatija područja u cijelom svijetu. Zbog toga je neophodno da svaki pojedinac i cijelokupno društvo u Republici Srpskoj preduzmu više napora u cilju zaštite i očuvanja naših voda, odnosno očuvanje životne sredine, sve da bi sačuvali obnovljive izvore vode za naše buduće generacije“, stoji u saopštenju JU "Vode srpske" iz Bijeljine.