Više od 200 školaraca u Srpskoj uči kineski jezik :: Semberija INFO ::

 

Više od 200 školaraca u Srpskoj uči kineski jezik


Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci nastavio je da organizuje besplatan kurs kineskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola u RS, a kako je potvrdila Ljiljana Stević, direktorica ovog instituta, ove školske godine saradnju je proširio na još nekoliko novih osnovnih škola iz kojih se više od 200 učenika prijavilo da uči kineski jezik.

Kako je ona kazala, kursevi su osmišljeni kao program za osnovnoškolce na kojem uče nešto više o jeziku i kulturi, običajima i tradiciji NR Kine.

"Kako je ove akademske godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci pokrenut Studijski program sinologije, važno je da djeca od najranije dobi počnu da uče kineski jezik", pojasnila je Stevićeva za "Nezavisne novine".

Škole sa kojima je Institut uspostavio ovakav vid saradnje su, kako kaže, banjalučke osnovne škole "Vuk S. Karadžić", "Branko Ćopić", "Petar Petrović Njegoš", "Aleksa Šantić", "Ivo Andrić", "Zmaj Jova Jovanović", "Nikola Tesla" te srednje škole Gimnazija, Gimnazija Srbac i Ekonomska škola Doboj.

"Konfucijev institut često organizuje različite radionice za djecu i odrasle na kojima se mogu bolje upoznati sa kulturom, tradicijom i običajima Kine", istakla je ona te dodala da je prošle godine organizovana radionica kineske kaligrafije i pravljenja kineskih novogodišnjih ukrasa od papira.

"Povodom Kineske nove godine 1. februara ove godine u banjalučkoj Gimnaziji organizovano je predavanje 'Simbolika brojeva u kineskoj kulturi', koje je držao profesor Huo Ćifej.

Kolika je zainteresovanost bila za ovo predavanje govori činjenica da je učionica bila puna učenika ove škole", naglasila je Stevićeva.

Dodaje da je Konfucijev institut nedavno objavio treći konkurs likovnih radova za osnovne i srednje škole povodom ulaska u godinu Zeca, koji će trajati do 3. marta ove godine.

"Koliko je ovaj konkurs omiljen među djecom govori to da svake godine primi sve više radova, te ih je prošle godine primljeno preko 350", navela je ona.

Kako ona kaže, od velike važnosti je Kineska nova godina Zeca, koja se još naziva i Lunarna nova godina ili Praznik proljeća, koja počinje 22. januara ove godine i traje do 9. februara 2024.

"Ona se danas ne slavi samo u Kini, već i u mnogim gradovima širom svijeta, uz raskošan vatromet, ples lava ili zmaja, crvene lampione koji su simbol želja za sreću i blagostanje, kao i u vidu drugih kineskih tradicionalnih i modernih kulturno-umjetničkih manifestacija. Ovakve proslave pružaju priliku drugim narodima da osjete čar kineske tradicije i kulture", pojasnila je Stevićeva.

Kako ona dodaje, polaznici na kraju programa dobijaju potvrde o uspješnom završetku kursa iz kineskog jezika, uz mogućnost polaganja HSK kineskog nacionalnog standardizovanog testa kojim se određuje nivo znanja nematernjih govornika.

Fang Đing, jedna od nastavnica kineskog jezika na Konfucijevom institutu, smatra da su djeca osnovnoškolskog uzrasta veoma talentovana i da su za samo nekoliko mjeseci koliko uče ovaj jezik naučila da se predstave i vode kratke konverzacije na kineskom jeziku, te da su kroz interaktivne jezičke igre već usvojila mnogo riječi i naučila da pišu neka od kineskih znakova.

(Nezavisne)