RADNICIMA ALUMINIJA PONUĐENO: UPOLA NIŽE PLATE ILI OTPREMNINE :: Semberija INFO ::

 

RADNICIMA ALUMINIJA PONUĐENO: UPOLA NIŽE PLATE ILI OTPREMNINE


Foto: M. Smajkić/RAS Srbija
Za potrebe izrade Plana restrukture i realizacije Plana zbrinjavanja viška radnika, zaposlenima u mostarskom “Aluminiju” ponuđeno je da se opredijele jesu li spremni za nastavak radnog odnosa pod izmijenjenim uslovima ili da zaključe radni odnos uz isplatu otpremnine.

Prva od dvije ponuđene opcije podrazumijeva nastavak radnog odnosa u “Aluminiju” pod izmijenjenim uslovima, uz pristanak na ponuđenu početnu neto platu.

Tako je radnicima u proizvodnim pogonima ponuđena početna neto plata između 800 i 900 KM, radnicima u Službi zajedničkih i bezbjednosnih poslova od 600 do 700 KM, a onima zaposlenima u administraciji između 800 i 900 KM. Uvećanje plate po osnovu noćnog rada, topli obrok i naknada za prevoz, kako se navodi u anketnom listiću, nisu uključeni u te iznose plate, prenose Vijesti.ba.

Druga opcija odnosi se na zaključenje radnog odnosa u “Aluminiju”, uz isplatu otpremnine.

– Radnik koji je sa poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa ili neispunjavanja obveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu, i to u iznosu od jedne polovine prosječne mjesečne plate isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu kod tog poslodavca. Otpremnina ne može biti viša od šest prosječnih mjesečnih plata isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu – navedeno je u Planu restrukture. Radnicima koji odlaze u penziju iz radnog odnosa iz Društva biće isplaćena otpremnina prilikom odlaska u penziju u visini tri prosječne plate Društva u posljednja tri mjeseca.

Navedeno je, takođe, da u slučaju otkazivanja ugovora o radu, radnik sa promijenjenom radnom sposobnošću ima pravo na otpremninu u iznosu višem za najmanje 50 odsto u odnosu na otpremninu iz stavka 1., osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjenja obaveza iz ugovora o radu od radnika.

– U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa između radnika i poslodavca, radniku se takođe može isplatiti otpremnina, a na osnovu odluke poslodavca – navedeno je.

(srpskainfo.com)