POLjOPRIVREDNICI: SJETVA UGROŽENA REKORDNO VISOKIM CIJENAMA REPROMATERIJALA :: Semberija INFO ::

 

POLjOPRIVREDNICI: SJETVA UGROŽENA REKORDNO VISOKIM CIJENAMA REPROMATERIJALA


Foto: Ilustracija
BANjALUKA - Iako bi jesenja sjetva u Bosni i Hercegovini trebalo uskoro da počne, prema riječima poljoprivrednika, ona će biti ugrožena rekordno visokim cijenama reporomaterijala i prema njihovim prognozama biće smanjena od 50 do 80 odsto.
 
Savo Bakajlić, predsjednik regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, rekao je za "Nezavisne novine" da će jesenja sjetva biti katastrofalna.
 
"Cijene reporomaterijala skaču u besvijest. Poljoprivrednici se spremaju da krenu u berbu kukuruza, a odmah nakon toga počinje jesenja sjetva", rekao je Bakajlić.
 
Kako je rekao, poljoprivrednici su ogorčeni visokim cijenama sjemenske pšenice.
 
"Imamo poskupljenje sjemenske pšenice za 80 odsto, što znači da je trenutna cijena od 180 do 200 KM za 100 kilograma, dok je cijena ovogodišnje pšenice, koju mi još nismo prodali, 62 KM", rekao je Bakajlić.
 
Prema njegovim riječima, na području Semberije ove godine planirano je da se zasije 18.000 hektara žita.
 
"Kao posljedica ovog sve je manje poljoprivrednika koji se odlučuju na sjetvu, a država zbog ovog naredne godine može da ostane bez hrane", rekao je Bakajlić.
 
Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, rekao je za "Nezavisne novine" da će na području ovog kantona jesenja sjetva biti smanjena i to za 50 odsto.
 
"Više je faktora koji utiču na ovo, a jedan od njih je poskupljenje goriva", rekao je Hasanović.
 
Prema njegovim riječima, s obzirom na poskupljenje goriva poljoprivrednici se ne nadaju ničemu dobrom.
 
"Pored ovoga, cijena đubriva divaljaju te trenutno iznose oko 200 KM za 100 kilograma", rekao je Hasanović, dodajući i da cijena pešenice nije značajno niža.
 
"Za 100 kilograma pšenice se minamalno mora izdvojiti 150 KM, što je dovoljno da se zasije tri dunama", rekao je Hasanović.
 
Kako ističe, ovogodšinja pšenica još nije dostigla realnu cijenu.
 
"Ja sam prije nekoliko dana skinuo silažu od 40 dunama, a sada bi na toj istoj površini trebalo da zasijem jesenju sjetvu, ali kako stvari stoje trenutno to će biti gotovo neizvodljivo",  kazao je Hasanović.
 
Hasanović kaže da je za poljoprivrednike sjetva pšenice jedan veliki izazov.
 
"Poljoprivrednicima se više ne isplati da siju pšenicu, mnogo više biraju da siju kukuruz s obzirom na to da se to pokazalo kao dosta rentabilnije", rekao je Hasanović, dodajući da se za kukuruz uvijek može dobiti dobra cijena.
 
Smanjena sjetva ove godine će prema riječima poljoprivrednika uticati na preživaljavanje građana u narednoj godini.
 
"Vidimo da stočari najavljuju poskupljenje mlijeka, traže da cijena bude realna s ovim poskupljenjima, odmah to znači da će cijene u prodaji biti znatno veće", zaključuje Hasanović.
 
(Nezavisne)