“Pavgord” i novosadski „Galens“ ulaze u Pavlović banku i FG „Birač“


Fočanska firma “Pavgord” i novosadski “Galens” planiraju da ponude Vladi Republike Srpske otkup 43 miliona KM potraživanja institucija i preduzeća RS od Fabrike glinice (FG) „Birač“, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te sa sedam miliona planiraju dokapitalizovati Pavlović International Banku.

Podsjećamo, Vlada RS zaključila je 11. jula da  „Batagon International“  iz Švajcarske nije ispunio ugovorne obaveze o otkupu potraživanja Srpske od FG „Birač“ i zadužila institucije i preduzeća da raskinu ugovor sa tom kompanijom.

Pored ranije zainteresovanih, kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksita“ iz Milića, za otkup potraživanja sada su u igri i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

S obzirom da je Vlada RS ranije odredila uslove koje potencijalni kupac treba da ispuni da bi otkupio potraživanja RS u FG „Birač“, te da oni podrazumijevaju ulaganje u bankarstvo i hotelijerstvo, „Galens“ i „Pavgord“ su već preduzeli korake ka ispunjavanju tih uslova.

Prodat hotel „Jahorina“

Na licitaciji održanoj prošle sedmice novosadska i fočanska firma kupile su devastirani hotel „Jahorina“ na istoimenoj planini.

Hotel „Jahorina“, koji je izgorio u požaru 2002. godine i od tada nije u upotrebi,  platili su 3,5 miliona maraka.

Kupac se obavezao da će na mjestu hotela „Jahorina“ sagraditi luksuzni hotel, da će i roku od godinu početi sa gradnjom i u roku od tri godine završiti gradnju novog hotela.

Kupac je bio obavezan i da dostavi dokaz o postojanju sopstvenih finansijskih sredstava na računu domaće ili inostrane banke namijenjenih za gradnju u iznosu ne manjem od 30 miliona KM.

Akcije Pavlović banke na javnoj ponudi

Nakon nekoliko puta odgađane dokapitalizacije Pavlović International Banke 13. juna je raspisan novi javni poziv za prodaju akcija te banke u iznosu od sedam miliona maraka.

Cijeli postupak trebalo bi da bude završen najkasnije do 22. jula. Do prethodnog petka, do kada je trajao rok za pravo preče kupovine, nije izvršena dokapitalizacija, pa su akcije javno ponuđene na Banjalučkoj berzi.

„Galens“ i „Pavgord“ bi i u ovom slučaju trebalo da budu kupci, a sedam miliona KM da uplate ovih dana, najkasnije u ponedjeljak.

capital.ba/infobijeljina.com