MALIŠANI NA UDARU OPASNIH IGRAČAKA IZ UVOZA :: Semberija INFO ::

 

MALIŠANI NA UDARU OPASNIH IGRAČAKA IZ UVOZA


Foto: Inspektorat RS/RAS Srbija
Od početka ove godine, u Srpsku je zabranjen uvoz 5.474 igračke, porijeklom iz Kine, za koje je utvrđeno da predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje djece.

Posljednji slučaj odnosi se na zabranu uvoza 1.440 komada igračaka “Natural World” iz Kine, zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata.

– Utvrđene nepravilnosti predstavljaju zdravstveni rizik za djecu, pa je zabranjen uvoz pošiljke i naloženo vraćanje igračaka pošiljaocu ili uništavanje. Igračke se svrstavaju u predmete opšte upotrebe i kontrolišemo ih kako prilikom uvoza u RS, tako i u unutrašnjem prometu. Analizama ovih proizvoda ispituju se brojni parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su karakteristični za dječje igračake, kao što su sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece, neprijatan miris igračaka i drugo – kažu u Inspektoratu RS.

Prije ovog slučaja, inspektori su, zbog istog razloga, zabranili firmi iz Brčkog uvoz dvije pošiljke igračaka “LOL Surprise”, takođe iz Kine. U jednoj pošiljci se nalazilo 576, a u drugoj 68 igračaka.

Sa tržišta RS ove godine su uklonjena i 2.202 komada igračke “ljigavac”, jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom. Naime, utvrđeno je da ove igračke nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija bila na nerazumljivom jeziku.

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je i uvoz dvije pošiljke igračaka porijeklom iz Kine u količini od 1.188 komada, jer je u jednom uzorku utvrđen sadržaj ftalata iznad dopuštenih količina, a u drugom lako izvlačenje vlakana igračke prilikom potezanja.

Podsjetimo, lani je u Srpskoj zabranjen uvoz 8 pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta su povučena 573 komada.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

​Srpska info