Rezanje opterećenja na plate korisno i privredi i radnicima :: Semberija INFO ::

 

Rezanje opterećenja na plate korisno i privredi i radnicima


BANjALUKA - Smanjivanje opterećenja na plate u realnom sektoru u Srpskoj pomoglo bi privrednicima, a samim tim bi se to prelilo i na tekuće račune zaposlenih, poručuju u poslovnoj zajednici u Srpskoj.

Prethodno je takvu ideju u nedjelju iznio lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je, između ostalog, rekao da je glavni problem odlazak ljudi, te poslodavcima predložio da podignu plate.

"A mi ćemo zadržati naše poreze ili ćemo smanjiti uduplo na plate i onda vi nećete imati veće obaveze prema državi", rekao je Dodik.

Tu izjavu ubrzo potom je na Tviteru prokomentarisao Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, koji smatra da bi takvu zamisao trebalo i realizovati.

"Puna podrška za izjavu Dodika da treba zbog povećanja plata u privatnom sektoru zamrznuti doprinose. Čekamo to još da bude crno na bijelo i slavimo svi zajedno", naveo je Trivić.

U izjavi za "Nezavisne novine" Trivić ističe da je za poslovnu zajednicu od velike pomoći da u trenucima povećanja plata ne moraju više da daju i državi. To bi, dodao je, pomoglo da povećanje plata bude osjetnije.

"To bi bilo rađeno na način da vi platite državi sve, odnosno doprinose u punom iznosu, a onda država provjeri da li ste povećali plate i onda vam vrati jedan dio. Pitanje je šta hoćete kao država - ako pričate o tome da treba dignuti plate u privatnom sektoru, hoćete li pomoći?", upitao je Trivić, koji je dodao da se ne ovaj način ne mijenja osnovica za penzije.

Podsjetimo, Vlada Srpske je nedavno donijela odluku da minimalac poveća sa 590 na 650 maraka. To je naišlo na bijes poslovne zajednice, koja tvrdi da je to urađeno bez adekvatne analize, kao i da je u pitanju populistička mjera koja predstavlja još jednu omču oko vrata za privredu, koja ionako grca u brojnim problemima u poslovanju.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SVOT, ističe da postoje poslodavci koji nemaju prostora da povećaju platu. Prema njegovim riječima, nametanje da isplaćuju veće plate može za neke od tih firmi značiti i zatvaranje, a radnici bi mogli ostati bez posla.

"Treba biti oprezan, ne može svaka industrijska grana da se tretira na isti način", pojasnio je Grabovac.

On je podsjetio da je država u proteklom periodu imala povećane prilive od poreza, te dodao da bi svako nametanje odluke o povećanju plata trebalo biti popraćeno smanjenjem poreza i doprinosa.

"Na taj način pomoglo bi se poslodavcima da povećaju plate", rekao je Grabovac za "Nezavisne novine".

Dodik je, inače, juče rekao da će najavljeno povećanje plata i penzija za 10 odsto za maj pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u Republici Srpskoj.

"Vlada Republike Srpske ima niz mjera. Svaki dan sve i jednu inicijativu koju dobijemo ili čujemo da neko radi u okruženju ili negdje u svijetu pokušavamo da ubacimo u naš model, vidimo da li može biti primjenjiv, da je socijalno odgovorna i stabilizacijska mjera, a ne da je neki avanturizam", rekao je Dodik.

​Nezavisne novine