U BIJELjINI OBILjEŽENO TRIDESET GODINA OD MUČKOG NAPADA NA TUZLANSKU KOLONU :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI OBILjEŽENO TRIDESET GODINA OD MUČKOG NAPADA NA TUZLANSKU KOLONU


Фото - Независне новине
Ispred spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, danas je služen parastos za stradale vojnike JNA, koji su 15. maja 1992. Godine, ubijeni na Brčanskoj malti u Tuzli, prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja iz grada. Prethodno su  porodice stradalih vojnika JNA, kao i preživjeli učesnici nakon mirne šetnje, održali pomen na mjestu stradanja, na Brčanskoj  malti.



Nakon parastosa ispred spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile, položeni su vijenci i cvijeće, a potom se okupljenim članovima porodica žrtava, kao i brojnim građanima, obratio ministar rada  boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović. On se zahvalio svima koji su danas došli na obilježavanje 30 godina od stradanja u Tuzli, naglasivši da se na taj način, od zaborava čuva ovaj strašni zločin.



-Na ovim prostorima povjerenje se samo može stvoriti na način, da se osude svi zločini koji se dogodili u prethodnom ratu, a ne da se njima pristupa selektivno i da se imaju različiti aršini. Kada pogledamo presude, koje su dobili zločinci, koji su zločine počinili nad Srbima,one su dosta manje, nego kada su u pitanju osuđeni Srbi. Za zločin u Tuzli, osuđeno je samo jedno lice na godinu dana i šest mjeseci i to za zlučaj zlostavljanja zatvorenika. To je apsolutno neprihvatljivo, dok na drugoj strani imamo, osude Srba na dugodišnje kazne, a po komandnoj odgovornosti  na još duže kazne”, istakao je Milunović za Semberija info.

Milunović je poručio da se ovakva praksa mora promijeniti,te da do sada nije bilo nikavog napetka, ali da moramo istrajati u traženju pravde.



Slavko Novaković, koji je preživio "Tuzlansku kolonu" i danas je invalid, kaže da su , tri decenije mnogo za čekanje pravde.
-Ne gubimo nadu. Siguran sam da će doći do procesuiranja. Pravda jeste daleka, ali je dostižna. Moraju biti kažnjeni svi - od Selima Bešlagića, kao tadašnjeg gradonačelnika i čovjeka koji u svemu ovome, sigurno, ima najprljavije ruke, do svih njegovih najbližih saradnika", rekao je Novaković .

Sadašnje i buduće generacije se uvijek trebaju sjećati ovakvih zločina, naglasio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.  
-Na nama je da učimo sve, da se oni više nikada i nikome ne ponove”, poručio je Petrović i dodao da je bitno u miru obilježavati sjećanje na nevino stradale.



Programu obilježavanja, prisustvovali su i  predstavnici ambasade Srbije u BiH, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić, ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Ćorić, predstavnici grada Bijeljina, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska / puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odrbrambeno-otadžbinskog rata.

U mučkom napadu na kolonu JNA u Tuzli, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni. Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila, napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".


​Semberija info - S. Nikolić