TRI POSTROJENjA U SRPSKOJ ZNATNO PODBACILA :: Semberija INFO ::

 

TRI POSTROJENjA U SRPSKOJ ZNATNO PODBACILA


Foto: Shutterstock
Zatvorena Fabrika duvana Banjaluka, havarija i remont Rafinerije nafte u Brodu i smanjenja proizvodnja električne energije su tri glavna razloga zbog čega u prva četiri mjeseca Republika Srpska bilježi značajan pad industrijske proizvodnje.
 
Po podacima Zavoda za statistiku RS, pad industrijske proizvodnje u ovom periodu bio je 16,4 odsto. Posmatrajući područja i oblasti, jasno je da su navedena tri razloga uticala na ovaj loš rezultat, koji se odražava na cjelokupono poslovanje privrede, ali i na prihode države po osnovu poreza.
 
Tako je proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda manja za 92,3 odsto nego u prva četiri mjeseca lani, električne energije za 31,8 odsto, dok je proizvodnja duvanskih proizvoda manja za 100 odsto.
 
Osim ovih, značajniji pad bilježi još područje vađenja uglja i lignita od 30,1 odsto.
 
Značajniji rast imali su područja popravka i instalacija mašina i opreme od 56,1 odsto, te proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava od 52,3 odsto.
 
Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj samo u aprilu imala je pad od 19,9 odsto, a tome su takođe doprinijela navedena tri područja proizvodnje.

​Srpska info