MISLEĆI DA POMAŽU ČESTO NAM ODMAŽU ZNAJU LI SE NAŠI POLITIČARI PONAŠATI U KRIZNIM SITUACIJAMA :: Semberija INFO ::

 

MISLEĆI DA POMAŽU ČESTO NAM ODMAŽU ZNAJU LI SE NAŠI POLITIČARI PONAŠATI U KRIZNIM SITUACIJAMA


Foto: Grad Banjaluka
Kontradiktorne izjave nadležnih, kao i njihova „poziranja“ na terenu u vanrednim situacijama, građanima često više odmognu nego što im zapravo mogu pomoći da riješe probleme, smatraju stručnjaci.

Posljednjih mjeseci Republika Srpska imala je nekoliko vanrednih situacija koje su se direktno ticale građana, bilo da se radi o bezbjednosti ili prirodnim nepogodama.

Od velikih protesta podrške roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, preko ubistava policajaca, kao i biznismena Slaviše Krunića, pa sve do poplava koje su pogodine dijelove Srpske, događaji su koji i te kako utiču na građane.

Politički analitičari naglašavaju da su političari ti koji u tim situacijama treba da reaguju, jer su kao predstavnici naroda bitan faktor u kriznim situacijama.

Mediji

Na njima je tada da odluke donose brzo i reaguju kako bi posljedice bile što manje. Dok neki smatraju da je njihov posao da ljudima pomažu iz svog kabineta donoseći bitne odluke bez čestih pojavljivanja u medijima, drugi misle da su ljudima potrebniji na terenu uz stalnu aktivnost u medijima.

Posljednji prijmer poplava koje su zahvatile dijelove Srpke svakako su dobar primjer kako se naši nadležni ponašaju u kriznim situacijama i koliko njihova uloga znači narodu. Građani su poredili bivšeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, koji je tokom poplava 2014. godine bio gotovo nevidljiv i nije se pojavljivao, dok je Igor Radojičić aktivan i u medijima i na terenu, kao i na društvenim mrežama.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je, u kriznim situacijama za građane, bitno da su oni vidljivi i da zajedno sa građanima prolaze muku, ali da da pri tom moraju da budu oprezni.

Poziranje

– Kada se radi o poplavama, postojao je raskorak u njihovim izjavama, pogotovo onom dijelu gde premijer kaže „ovo se nije moglo predvidjeti“. S obzirom na to da metereolozi danima najavljuju kakav će nas nevolja snaći, te izjave su zbunjujuće i kontradikorne – smatra ona.

Srpska info