ŠTA DONOSI NOVI NACRT ZAKONA O OBNOVLjIVIM IZVORIMA ENERGIJE SRPSKE: SA VLASTITOG KROVA DO STRUJE I - ZARADE :: Semberija INFO ::

 

ŠTA DONOSI NOVI NACRT ZAKONA O OBNOVLjIVIM IZVORIMA ENERGIJE SRPSKE: SA VLASTITOG KROVA DO STRUJE I - ZARADE


BANjALUKA - Građanima, ali i privrednim subjektima iz Srpske će u narednom periodu biti zakonski omogućeno da mnogo lakše postanu proizvođači energije za sopstvenu potrošnju, ali će im biti obezbijeđeno i da svoj višak prodaju na tržištu.

Dio je ovo novih zakonskih rješenja iz Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi, prema riječima nadležnih iz resornog ministarstva, u konačnici trebalo da poveća učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji Republike Srpske. Kako su pojasnili iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske, trenutni sistem podsticaja nije dao zadovoljavajuće rezultate u proteklom periodu, pa se ide sa novim rješenjima koja bi, između ostalog, trebalo i da u jednoj mjeri destimulišu i ograniče gradnju malih hidrocentrala, ali i podstaknu upotrebu solarnih panela.

Tako će oni koji se odluče za gradnju “proizvodnih postrojenja” do 150 kilovata snage, električnu energiju moći prodavati po garantovanim cijenama i dobiće takozvane fid-in tarife.

Za razliku od dosadašnjih pravila igre, planirano je, naime, uvođenje kategorije kupac-proizvođač (prozjumer) i zajednice obnovljive energije. Tako će kupci-proizvođači, kako su pojasnili iz ministarstva, imati pravo da proizvode, skladište i višak električne energije isporuče u mrežu primjenom neto mjerenja, neto obračuna ili standardne šeme snabdijevanja.

- Prema novim zakonskim rješenjima, “prozumjeri” će imati mogućnost učešća i u šemi zajedničke proizvodnje ukoliko su locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa - naveli su iz resornog ministarstva u obrazloženju ovog zakona, a koji bi trebalo da dovede do buma u instalaciji solarnih panela i povećanja broja kupaca-proizvođača.

S druge strane, “krupniji igrači”, oni koji budu proizvodili više od 150 kilovata, imaće pravo na premije, i to samo ukoliko budu izabrani kao najpovoljniji na aukcijama, koje će biti sprovođene svake dvije godine. Aukcija podrazumijeva javno nadmetanje u kojem se bira ponuđač koji traži najmanju naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije.

U resornom ministarstvu smatraju kako će reforma sistema podsticaja na ovaj način uticati pozitivno i na ograničenje rasta naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dodatka na cijenu električne energije, a koju plaćaju krajnji kupci, među kojima su i privredni subjekti.

- Takođe, mislimo da će ovako utvrđen sistem podsticaja uticati i na izgradnju većeg broja energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, a što će dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta - naveli su iz ovog ministarstva dodajući kako će ovim novim zakonskim rješenjima velikim postrojenjima djelimično umanjiti prava u odnosu na postojeći zakon, jer ona više neće imati pravo na garantovanu otkupnu cijenu.

Male hidroelektrane

Pravo na podsticaje do sada su imale elektrane snage do 10 megavata, a što je do sada uticalo na veliki interes investitora za izgradnju malih HE. Iz resornog ministarstva su naglasili da, s obzirom na sve veći otpor nevladinih organizacija prema ovoj gradnji, planiraju da maksimalno ograniče ovu vrstu podsticaja.

(Glas Srpske)