KO JE UČESTVOVAO U PRENOSU NADLEŽNOSTI? :: Semberija INFO ::

 

KO JE UČESTVOVAO U PRENOSU NADLEŽNOSTI?


Dok svakodnevno stižu upozorenja da srpski narod nikada nije bio u težoj situaciji, da se traži ukidanje Republike Srpske, umjesto jedinstva i svesrpskog konsenzusa na političkoj sceni Srpske mogu se čuti samo optužbe ko je učestvovao u prenosu nadležnosti.

Ni pritisci međunarodne zajednice, Sarajeva nisu doveli do sloge u Republici Srpskoj, već naprotiv, do razjedinjavanja na unutrašnjem terenu.

Dok predstavnici vlasti traže načine kako da zaštite Srpsku i vrate joj oduzeto, zalažu se za program "Samostalna Srpska u okviru Dejtona" sa namjerom jačanja njenih institucija, opozicija zbog prijedloga SNSD-a negoduje. U PDP-u tvrde da Milorad Dodik svojim djelovanjem, kako kažu, priziva ozbiljne probleme Republici Srpskoj, da sačuva političku poziciju.

U SDS-u smatraju apsurdnim da se SNSD i Milorad Dodik zalažu za vraćanje onoga što su, kako tvrde, oni najvećim dijelom prenijeli na nivo BiH posljednjih 15 godina vladavine, poručujući da je SDS stvorio izvorni Dejton u kojem je i Ustav Republike Srpske.

- Ovako velike stvari kao što je budućnost Republike Srpske ne smijemo prepusititi grupi avanturista, a oni to i jesu - rekao je Dodik.

Na tvdrnje Šarovića da je Ustav Republike Srpske pisao SDS u institucijama, a sada im je problem što izmjene u institucijama inicira aktuelna vlast, predsjednica Republike Željka Cvijanović oštro je odgovorila.

- Ukoliko ste ga vi stvorili, kao što kažete, a odlično znamo kako je stvoren, utoliko je veća sramota Vaša lično, a i SDS-a na čijem ste čelu, što ste postali, pa ni blaga sjena, od onog što ste nekad bili - istakla je Cvijanović.

I dok traju optužbe na relaciji opozicija - vlast, dobro upućeni podsjećaju ko je i kada potpisivao saglasnosti i tako direktno učestvovao u prenosu nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH. Savjetnik srpskog člana Predsjedništva, Milan Tegeltija navodi da su ranije nadlžnosti prenesene pod nekom vrstom političko - vojnog pritiska, ali da se u priči - ko je šta prenosio - moraju imati u vidu činjenice.

- Kad je u pitanju PDV , a njega nisu glasali poslanici SNSD-a, za njega je glasalo pet poslanika u Predstavničkom domu, nijedan od njih nije bio iz Republike Srpske. Kad je u pitanju zakon o VSTS-u, sporazum o prenosu nadležnosti je potpisan 2014. godine, taj sporazum je potpisao gospodin Mikerević koji je bio premijer u to vrijeme ispred PDP-a. Takođe, i sam gospodin Ivanića koji je govorio o prenosu nadležnosti nad Oružanim snagama i OSOM uopšte sad to ja ne moram da govorim - naveo je Tegeltija.

O onome što govori Tegeltija svjedoči i video zapis sa Akademije SDA, na kojem tadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić govori o reformama u BiH.

- Najveće reforme koje BiH imala desile su se uz Dejtonski sporazum. Ja sam bio učesnik reformi, tipa uvođenje PDV-a na nivou BiH, uvođenje carina na nivou BiH, uvođenje vojske, obavještajne službe na nivou BiH - rekao je Ivanić.

Dok na političkoj sceni Srpske odavno nije bilo napetije, poruke iz regiona zabrinjavaju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorava da je Republika Srpska na udaru velikih sila Republika Srpska, i da će njen nestanak prije proljeća tražiti najmoćnije zemlje svijeta.

Ozbiljnost Vučićeve poruke o prijetnji koja stiže sa zapada, opozcija ne shvata, već traži krivca.

- Od Vučića nismo čuli da li je makar jednim dijelom kriva vlast u Republici Srpskoj. A moguće je da Republika Srpska dođe u opasnost, samo treba da kažemo zbog čega i zbog koga - naveo je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Ono što nije jasno Šaroviću, pojasnio je Dodik, koji Šarovića pita, da li je trebalo Aleksanadr Vučić da mu kaže da Republiku Srpsku već 20 godina hoće da ukinu.

- To je Vučić spoznao šta se dešava, a Mirko Šarović koji nema vremena za Beograd, boraveći u britanskoj i američkoj  ambasadi to ne zna - naveo je Dodik.

Da vraćanje nadležnosti nije politički hir, već nasušna potreba smatraju u Demos-u. Pozivaju sve faktore u BiH, pa čak i međunarodne da svoje djelovanje usklade sa izvornim Dejtonom i da se zalažu za vraćanje na pozicije koje su oba entiteta imala 1995. godine.

- Ako toga ne bude, Demos smatra da kriza prijeti da eskalira u još ozbiljniju i odgovorniju, a onda smo svi na gubitku u BiH - naveo je Slobodan Nagradić, potpredsjednik Političko - ekonomskog savjeta Demos-a.

Smatraju i da Republike Srpska i BiH ne mogu razviti svoj demokratski kapacitet, sve dok je u BiH neustavno i antidejtonski nameću zakoni, odluke i zaključci, a da za to nema odgovornosti.

Upozoravaju, na sceni je gušenje Republike Srpske, koje se proteklih mjeseci moglo vidjeti ne samo na postupcima Valentina Incka, već i preko odluka o poljoprivrednom zemljištu, ponašanju i uzurpaciji Željka Komšića, Bisere Turković i Sifeta Podžića.
 
(RTRS)