Institut za javno zdravstvo izdao preporuke za primjenu buster doze vakcine :: Semberija INFO ::

 

Institut za javno zdravstvo izdao preporuke za primjenu buster doze vakcine


BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je Preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv Kovid-19 u Republici Srpskoj.

Buster doza vakcine protiv Kovid-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile.

U ovom momentu, treća doza može se primjenjivati kod sljedećih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine:

1. Osobe starije od 65 godina

2. Korisnici domova za stara lica

3. Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.

4. Osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme COVID-a (kategorije koje su bile prioritet i prilikom vakcinacije prvom dozom).

5. Osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću:

- Zdravstveni radnici (prema istim prioritetima kao prilikom vakcinacije prvom dozom: zdravstveni radnici koji rade u bolnicama na Kovid-19 odjeljenjima, prvenstveno u jedinicama intenzivne njege, zatim ostali zdravstveni radnici koji obavljaju poslove vezane za Kovid-19, zdravstveni radnici koji rade sa posebno osjetljivim pacijentima te svi ostali zdravstveni radnici)

- Osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika

- Prosvjetni radnici

Kao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Kada je u pitanju vakcina Sputnik, kao buster doza se daje komponenta I vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine.

Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primijena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Republici Srpskoj, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Zdravstvena ustanova je odgovorna za validnost podataka koji se unose u bazu podataka Instituta.


​Glas Srpske