SMANjUJE SE BROJ DIVLjIH DEPONIJA :: Semberija INFO ::

 

SMANjUJE SE BROJ DIVLjIH DEPONIJA


Mnoge lokalne zajednice u RS se bore s problemom divljih deponija pojačanim mjerama, kontrolama, kaznama, pa čak i kamerama, ali i kad ih uklone s neke lokacije, brzo se opet pojave, i to skoro preko noći zbog nesavjesnih građana.
 
U Odjeljenju komunalne policije u Gradskoj upravi Bijeljina kažu da su izvršili kontrolu na području grada Bijeljine u martu ove godine i da su utvrdili da trenutno postoji 21 divlja deponija.
 
"Od navedenog broja, na 13 deponija je uglavnom šut, odnosno građevinski otpad, a na osam je komunalni otpad, uglavnom najlonske folije s plastenika", kažu u Odjeljenju komunalne policije u Bijeljini.
 
Oni kažu da se od 2017. godine broj deponija na području Bijeljine smanjuje te da se trenutno dvije nalaze u gradskoj zoni, a ostale u seoskim mjesnim zajednicama.
 
"Od 2017. smo krenuli s opsežnom akcijom sprovođenja Odluke o odvozu i deponovanju komunalnog otpada, gdje je navedeno da sva pravna i fizička lica moraju iznositi komunalni otpad, a ovlaštene firme vršiti odvoz na regionalnu deponiju", kažu u Odjeljenju komunalne policije u Gradskoj upravi Bijeljina.
 
Ističu da se svake godine izdvajaju sredstva za čišćenje divljih deponija, a u prethodne dvije godine Komunalna policija je naložila pravnim licima da očiste deponije koje su sami napravili, što su oni i učinili.
 
"U 2017. godini bila je registrovana 41 divlja deponija, u prošloj 30, a u ovoj 21. Na smanjenje imaju uticaj i aktivnosti u aprilu, mjesecu čistoće, a neizbježno je i kažnjavanje nesavjesnih građana", kažu u ovom odjeljenju.
 
Nezavisne novine