Otvoren Devetnaesti međunarodni sajam “Interagro 2021”: Sajam je dobra prilika i mogućnost za unapređenje poljoprivrede :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Devetnaesti međunarodni sajam “Interagro 2021”: Sajam je dobra prilika i mogućnost za unapređenje poljoprivrede


Uz prisustvo 120 izlagača iz Republike Srpske i regiona, u organizaciji preduzeća AD ,,Grad’’, na četiri hiljade metara kvadratnih otvorenog i dvije hiljade metara kvadratnih zatvorenog izložbenog prostora u okviru sajamske hale Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije”, na kojem je izložena poljoprivredna mehanizacija, sjemenski i sadni materijal, sredstva za zaštitu i uzgoj bilja, mineralna đubriva, povrće, voće, prehrambeni proizvodi, med i pčelinji proizvodi, otvoren je ovogodišnji Devetnaesti međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2021” u Bijeljini.



Otvorivši ovogodišnji sajam, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić izjavio je da je ovogodišnji sajam poljoprivrede u Bijeljini uspješan, iako je organizovan u teškim vremenima.



“Ovo što vidimo ovdje ogledalo je stanja u sektoru poljoprivrede i po ovome se može zaključiti da poljoprivredna proizvodnja u BiH i Republici Srpskoj ima perspektivu. Imali smo jednu tešku, izazovnu i sušnu godinu, sličnu 2017. godini u agraru. Ovogodišnja suša najveći danak uzela je ovdje u Semberiji. Ipak, imali smo odličnu dinamiku isplate podsticaja. Iz Kompenzacionog fonda izdvojili smo dodatna sredstva za poljoprivredu, tako da ćemo, uz postojećih 75 miliona u agrarnom budžetu, izdvojiti dodatnih trinaest miliona za poljoprivredu”, izjavio je ministar Pašalić, naglasivši da je u proteklim godinama, posebno od 2014. godine, investirano puno novca u navodnjavanje. U Semberiji su osposobljeni sistemi za navodnjavanje u Crnjelovu i Batkoviću, uskoro počinje izgradnja sistema za navodnjavanje u Kojčinovcu. 



Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u RS procijenjena je na 1,7 milijardi KM i taj iznos će, uprkos suši i smanjenju prinosa kukuruza, biti i ostvaren”. Ministar Pašalić je istakao da je usvojena dugoročna strategija razvoja poljoprivrede, da poljoprivredna proizvodnja učestvuje sa devet odsto u BDP-u i da je u prerađivačkom sektoru zaposleno oko devet hiljada radnika.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, govorio je o negativnom uticaju pandemije virusa korona na privredu i poljoprivredu, ali je naglasio i potrebu zaštite domaće proizvodnje.



“Mi smo opredijeljeni za osvajanje novih tržišta i za jači nastup na tržištu Evropske unije. Tržište EU je od izuzetnog značaja za svakog našeg proizvođača, kao što je značajan i izlazak na druga tržišta”, naglasio je Košarac. 

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, izjavio je da ovakve sajamske manifestacije predstavljaju dobru priliku za predstavljanje najboljih tehnoloških dostignuća u poljoprivredi, da služe za razmjenu iskustava, ali da pospješuju i afirmaciju semberske poljoprivrede.



O značaju sajamskih manifestacija i umrežavanju privrednika govorili su i predsjednici privrednih komora Vojvodine i Banjaluke, Boško Vučurević i Goran Račić.


Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević