KORONA PONOVO UVODI ONLAJN LEKCIJE :: Semberija INFO ::

 

KORONA PONOVO UVODI ONLAJN LEKCIJE


BANjALUKA - Virus korona ponovo uvodi onlajn lekcije u škole u Srpskoj, a nastavu na daljinu prate tri odjeljenja osnovaca i jedno srednjoškolaca u kojima je potvrđena zaraza kod nekoliko učenika.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, po jedno odjeljenje nastavu prati onlajn u osnovnim školama “Branko Ćopić” i “Dositej Obradović” u Banjaluci, te “Šamac” u Šamcu. Osim toga, nastavu na daljinu prati i jedno odjeljenje gimnazijalaca iz banjalučke Gimnazije. Prema saznanjima “Glasa Srpske”, u izolaciji je i jaslička grupa iz derventskog vrtića “Trol”.

Direktorica OŠ “Branko Ćopić” Branka Špirić kaže da je u izolaciji drugo odjeljenje devetog razreda, ukupno 26 učenika.

- Zaraza je potvrđena kod četiri učenika iz tog odjeljenja, tako da smo se uz dogovor sa Higijensko-epidemiološkom službom (HES) Doma zdravlja opredijelili za onlajn nastavu kako bismo sačuvali zdravlje ostalih učenika.
Đacima je određena izolacija u trajanju od 14 dana. Na prijedlog HES-a nastavnici dolaze na nastavu i ne skidaju maske - rekla je Špirićeva i istakla da đacima šalju materijale putem vajber grupe.

Dodala je da se prati zdravstveno stanje zaraženih i izolovanih đaka i u skladu s tim biće produžavane dalje mjere. Istakla je da se đaci dobro osjećaju.

U banjalučkoj Gimnaziji pojašnjavaju da je preporuka HES-a da, čim se kod više od dva učenika primijete slični simptomi i test potvrdi da su pozitivni, odjeljenje ide u izolaciju.

- Đaci su u izolaciji do 17. septembra. U našoj školi vakcinisano je 95 odsto radnika, vodimo računa o rastojanju, ne skidamo maske, tako da je izolovano samo to odjeljenje učenika i svi su dobro - rekla je pomoćnica direktora u banjalučkoj Gimnaziji Sandrijela Kasagić i dodala da nošenje maske nije štetno po zdravlje, te apelovala na nadležne da u vrijeme epidemije zarazne bolesti nošenje maske ipak treba da bude obavezno, a ne preporučeno. Istakla je da je i ona roditelj djeteta iz osnovne škole koje je trenutno u izolaciji, te da prema preporuci epidemiologa dolazi na posao sa maskom, kao i svi ostali do eventualne pojave simptoma.

Iako imaju sporadičnih slučajeva zaraze, u banjalučkoj OŠ “Ivo Andrić” za sada sva odjeljenja lekcije savladavaju u školskim klupama.

- Preporuka epidemiologa je da, ukoliko ima više od dvoje zaraženih đaka, cijelo odjeljenje ide u izolaciju. Samo u jednom odjeljenju imamo dva pozitivna učenika, tako da ostali dolaze na časove sa maskama - pojasnila je direktorica te škole Željka Opačić.

Prema riječima epidemiologa bijeljinskog Doma zdravlja Mladena Grujičića, u tom gradu u izolaciji je 12 djece školskog uzrasta.

Direktorica derventskog vrtića “Trol” Gordana Simić potvrdila je da je virus korona potvrđen kod jedne vaspitačice, zbog čega su u izolaciju otišle i njene dvije koleginice, te grupa djece sa kojom je ona radila.

- Preporuka je da sa djecom u izolaciji ostaje i jedan roditelj, da ih ne ostavljaju na čuvanje bakama i djedovima. Pojačali smo sve mjere higijene i dezinfekcije - rekla je Simićeva.

Informacija da sa djetetom koje je u izolaciji treba da se izoluje jedan roditelj, dok drugi može “slobodno” da se kreće zbunila je roditelje u najmlađem gradu Srpske. Međutim, epidemiolog u tamošnjem Domu zdravlja Milena Bjegović Đujić pojašnjava da, s obzirom na to da su djeca jasličkog uzrasta, neko mora da ih čuva.

- Preporuka je da se dijete i jedan roditelj izoluju od ostalih članova porodice u posebnu sobu, da se povede računa o dezinfekciji u trajanju od 14 dana, dok se oboljeli izoluju na deset dana. Svakodnevno pratimo njihovo zdravstveno stanje i donosimo odluke u skladu s tim. Drugi roditelj nema kontakt s njima i sa maskom na licu nastavlja svoje redovne aktivnosti - objasnila je Bjegović Đujić. Dodaje da, ukoliko dijete i roditelj koji su izolovani dobiju simptome, cijela porodica se izoluje.

(GlasSrpske)