DODIK U VATIKANU: SA PAPOM TEMA BIO I STEPINAC :: Semberija INFO ::

 

DODIK U VATIKANU: SA PAPOM TEMA BIO I STEPINAC


Foto: AP Photo
Predsedavajući Predsedništva BiH sa papom Franjom razgovarao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta

MILORAD Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva, završio je u petak službenu posetu Vatikanu tokom koje se sastao sa papom Franjom i sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Dodik je sa papom Franjom razgovarao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

- Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju - rekao je Dodik.

On je poglavaru Rimokatoličke crkve poklonio ikonu Svetog Save i kandilo koje je ručno izrađeno na Kosovu.
Uoči sastanka Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH. U pratnji Milorada Dodika je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je rekao, nakon posete Vatikanu, da je zadovoljan sastankom sa papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju institucija Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom.Istakao je da je papi preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.