TRIVIĆ: SRPSKI JEZIK I ĆIRILICU ČUVATI KAO KULTURNO NASLjEĐE :: Semberija INFO ::

 

TRIVIĆ: SRPSKI JEZIK I ĆIRILICU ČUVATI KAO KULTURNO NASLjEĐE


Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj očuvanja i zaštite ćirilice i srpskog jezika, kao dio kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Trivićeva je u izjavi za Srnu istakla da će tome značajno doprinijeti zakonska rješenja, koja resorno ministarstvo priprema u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije.

- Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma želimo zaštititi jezik i pismo srpskog naroda kao kulturno nasljeđe u Republici Srpskoj, te promovisati ga i očuvati na najbolji način - rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala da je ćirilica kao pismo jezika srpskog naroda izuzetno važna, te da je cilj da ona zakonskim rješenjima bude zaštićena, kako u oblasti legislative, tako i u oblasti primjene.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predao je u četvrtak, 26. avgusta, u Beogradu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku prednacrt zajedničkog zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma koji bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra.

Prema pisanju medija, u prednacrtu se navodi da su svi državni i lokalni organi, javna preduzeća, škole, fakulteti i druge javne institucije u obavezi da upotrebljavaju srpski jezik i ćiriličko pismo.

Ćirilicom će morati da budu ispisani i nazivi sjedišta, djelatnosti, računi, fakture, potvrde, a za nepoštovanje zakona predviđene su i kazne do 500.000 dinara /4.255 evra/.
 
(SRNA)