MILIONSKI PROJEKTI ZA NAPREDAK HERCEGOVINE :: Semberija INFO ::

 

MILIONSKI PROJEKTI ZA NAPREDAK HERCEGOVINE


TREBINjE - Najveći energetski gigant Hercegovine "Hidroelektrane na Trebišnjici" uložio je u proteklom periodu više od 200 miliona maraka u sopstvene objekte ili objekte od opšteg značaja za lokalnu zajednicu.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a, kaže da će ova kompanija i ubuduće ostati stub razvoja ove regije, bez obzira na poteškoće koje izaziva stanje na globalnom tržištu.

"Mi smo u najvećem investicionom ciklusu od osnivanja do danas, a samo u posljednjoj godini smo priveli kraju radove na šetalištu u riječnom priobalju i uređenju takozvanog Ćatovića kraka, što je investicija vrijedna preko dva miliona maraka, a pri kraju su radovi i na zatvorenom bazenu vrijednom oko 14 miliona maraka, kao i radovi na gradskom rezervoaru za vodu Vrelo Oko,   za šta smo izdvojili oko tri miliona maraka", rezimirao je Tamindžija ulaganja u gradsku infrastrukturu, napominjući da su tek započeli radovi na mostu preko rijeke Trebišnjice, koji će biti dio takozvane velike obilaznice, a za koji je potpisan ugovor na više od 10 miliona maraka.

Napominjući da su pri kraju radovi na Ćatovića kraku, on navodi da su i na zatvorenom bazenu završeni svi poslovi, ali se još ispituje instalirana oprema, kako bi se mogao odrediti i konačni datum otvaranja, dok je na izvorištu Vrelo Oko urađen novi rezervoar, te novo pumpno i postrojenje za hlorisanje, tako da u gradu neće biti ni nestašica ni zamućenja vode.

Najveće ulaganje HET-a je ipak Hidroelektrana Dabar od 160 megavata instalisane snage, što je najveći razvojni projekat u region, gdje je do sada HET uložio oko 134 miliona maraka bez ikakvih kreditnih zaduženja, a očekuje se realizacija kreditnog ugovora sa Kinezima od 85% njihovog učešća, po sistemu "ključ u ruke".

"Najvažniji objekat hidroelektrane, dovodni tunel, u potpunosti je probijen, a mimo toga se izvodi ugovor vrijedan oko 30 miliona maraka, prema kome se radi konačno betoniranje tunela Fatnica - Bilećko jezero, kojim će se steći uslovi za gradnju HE Bileća", objašnjava dalje Tamindžija.

On je dodao da je dosadašnja ostvarena proizvodnja, bez obzira na neraspoloživost jednog od agregata u HE Dubrovnik, u skladu sa energetskim bilansom i da je u prvih šest mjeseci ostvarena dobit od pet miliona konvertibilnih maraka, a trenutno je, prema sporazumu između ERS i EPHB, angažovana i PHE Čapljina.

​(nazavisne)