NI NAKON 23 GODINE NEMA ODGOVORA NA PITANjE KO JE UBIO SRĐANA KNEŽEVIĆA :: Semberija INFO ::

 

NI NAKON 23 GODINE NEMA ODGOVORA NA PITANjE KO JE UBIO SRĐANA KNEŽEVIĆA


Foto: Srna
Na Palama su danas obilježene 23 godine od ubistva legendarnog komandanta elitne jedinice Vojske Republike Srpske "Beli vukovi" Srđana Kneževića, koje još nije rasvijetljeno.

Kosta Kneževića, sin legendarnog komandanta, izrazio je nezadovoljstvo djelovanjem pravosuđa BiH jer ubistvo njegovog oca još nije rasvijetljeno.

On ističe da članovi porodice već 23 godine postavljaju isto pitanje na koje nemaju odgovor institucija BiH.

- Predmet je prebačen na Tužilaštvo BiH i mi ne znamo šta se dešava s tim, ni ko je postupajući tužilac. Ne očekujemo da će Tužilaštvo nešto uraditi. Kada bi se predmet vratio na nivo Republike Srpske, možda bi se nešto učinilo - rekao je Knežević.

On je izrazio uvjerenje da bi institucije Republike Srpske imale volju da rasvijetle ubistvo njegovog oca.
Predsjednik udruženja "Beli vukovi" Janko Šešlija rekao je novinarima da je njihova elitna jedinica djelovala u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa, odnosno i izvojevala niz velikih pobjeda.

- Pokojni komandant bio je oličenje hrabrog borca, a uz njega su svi disali jednom dušom - istakao je Šešlija.
Šešlija je apelovao na vlast i institucije da se ubistvo Kneževića rasvijetli, odnosno da se utvrdi ko su počinioci i nalogodavci, ističući da će se značaj jedince "Beli vukovi" pokazati kroz istoriju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe da najmanje što srpski narod može da učini jeste da čuva sjećanje i odaje počast pripadnicima jedinice "Beli vukovi", ali i svim boracima koji su u ratu odbranili Republiku Srpsku.

- Najmanje što bi se moglo učiniti u ovom trenutku jeste da se otkriju bar nalogodavci tog ubistva i bilo bi mnogo lakše, prije svega za porodicu Knežević, za Sarajevsko-romanijsku regiju i za sve Srbe koji su imali jedan jedini motiv - da odbrane Republiku Srpsku - naglasio je Jugović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman ističe da je dodatna obaveza svih stvaranje pravednijeg i naprednijeg društva jer su to ciljevi za koje su borci položili svoje živote.

- Mi iz institucija koje ne učestvuju direktno u rješavanju tog pitanja imamo obavezu da istrajavamo svake godine u tome i da obilježavamo ovaj dan kada je komandant Knežević ubijen - rekao je Koroman.

Članovi i prijatelji porodice položili su vijence i cvijeće na grob Srđana Kneževića u njegovom rodnom selu Tvrdimići.

Srđan Knežević ubijen je 1998. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao sa porodicom. U vrijeme ubistva bio je zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

Specijalna jedinica "Beli vukovi", čiji je Knežević bio komandant, formirana je 1993. godine.
 
(SRNA)