UNIVERZITET U BANjALUCI NAPREDOVAO ZA 102 MJESTA NA VEBOMTRIKSU :: Semberija INFO ::

 

UNIVERZITET U BANjALUCI NAPREDOVAO ZA 102 MJESTA NA VEBOMTRIKSU


U konkurenciji 31.000 visokoobrazovnih institucija iz cijelog svijeta, Univerzitet u Banjluci (UNIBL) je u najnovijem izdanju Vebometriks rang-liste univerziteta ostvario napredak za 102. mjesta.

Prema podacima iz izvještaja za juli 2021. godine, Univerzitet u Banjaluci trenutno se nalazi na 2547. mjestu na svjetskom nivou. Kada se govori o evropskoj poziciji, Univerzitet u Banjaluci je na 910. mjestu od ukupno rangiranih 5729 univerziteta. Podsjećanja radi, prije šest mjeseci Univerzitet u Banjaluci je bio na 2658. mjestu na ovoj rang-listi, a prije godinu dana na 3843. poziciji svjetskih univerziteta.

Kada je riječ o visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Banjaluci se nalazi na drugom mjestu, poslije Univerziteta u Sarajevu. Na svjetskom nivou i dalje su najbolji američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.

Inače, Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Rangiranje na Vebometriksu od januara ove godine se vrši po novoj metodologiji. Tako se analiza umjesto u dosadašnje četiri sada vrši u tri kategorije, a to su: vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Cilj rektorskog tima Univerziteta u Banjaluci, je da se  Univerzitet u Banjaluci zadrži među tri hiljade najboljih univerziteta u svijetu, i da kontinuirano napreduje na rang-listama koje prate kvalitet visokoškolskih ustanova. Napredak Univerziteta u Banjaluci na ovoj svjetski priznatoj listi zasnovan je na predanom radu svih članica Univerziteta, prvenstveno nastavnika, saradnika i studenata koji svoje naučne radove objavljuju u svjetski priznatim naučnim časopisima.